Het leven in Griekenland kan goedkoper worden als gevolg van het hervormingsakkoord waar het land deze week mee instemde. 

Dat zegt eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zaterdag in een interview met het AD.

Dijsselbloem breekt in het interview een lans voor de gemaakte afspraken. "Veel mensen zeggen dat het programma zo hard is. Maar hoe hard is het om belastingontwijking aan te pakken of corruptie?'', vraagt hij zich af. "Hoe hard is het om het pensioenstelsel zo te hervormen dat het ook betaalbaar kan zijn?", voegde hij daar aan toe. 

Grieken kunnen volgens Dijsselbloem bijvoorbeeld profiteren van de afspraken over het openbreken van zeer beschermde beroepen.

Als voorbeeld noemt hij de apothekers in het land. "Gewone mensen in Griekenland betalen veel meer voor hun medicijnen dan in elk ander Europees land. Het leven kan er een stuk goedkoper worden'', zo redeneert Dijsselbloem.

Onderhandelingen

In het interview gaat Dijsselbloem ook in op de onderhandelingen over het nieuwe noodpakket voor de Grieken. Dijsselbloem zei dat het tijdens de gesprekken over een akkoord tot diep in de laatste nacht spannend bleef.

"We hadden alles teruggebracht tot één punt, dat privatiseringsfonds van vijftig miljard. Daar zat het echt op vast. Zó vast dat ik dacht: we gaan nu maar eens een ander type persconferentie voorbereiden.''

'Grexit' 

Hoewel uiteindelijk toch afspraken werden gemaakt, is Griekenland volgens Dijsselbloem nog niet volledig uit de gevarenzone. Een Grexit zou pas zijn afgewend als het land "consciëntieus dit programma gaat uitvoeren.''

Volgens de minister er daarnaast pas een klein begin gemaakt met het herstel van vertrouwen. "Het is niet zo dat we morgen tachtig miljard euro overmaken. Stukje bij beetje komt dat geld beschikbaar als de Grieken doen wat ze hebben afgesproken", aldus de minister.