Griekenland krijgt een overbruggingskrediet. De 28 landen van de Europese Unie zijn het eens geworden over het gebruiken van een EU-potje, EFSM genaamd, om het noodlijdende Zuid-Europese land te helpen.

Dat maakte de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Valdis Dombrovskis (de Euro) vrijdag bekend.

Het geld kan al maandag in Griekenland zijn, zei de vicevoorzitter. Het gaat om een totaalbedrag van 7,16 miljard euro, dat in twee termijnen wordt overgemaakt. ''Deze lening voorkomt een onmiddellijke wanbetaling van Griekenland.''

Het gebruik van het EFSM was omstreden bij niet-eurolanden, vooral bij het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië. Zij stelden dat dit potje met geld van alle EU-landen niet mocht worden gebruikt voor het redden van een euroland. Maar daar is een oplossing voor gevonden.

Video: EU akkoord over Grieks overbruggingskrediet

Extra garantie

Mocht Griekenland deze lening met een looptijd van drie maanden niet terugbetalen, dan wordt het afgetrokken van toekomstige gelden die het land uit het Europees budget zou krijgen, zei Dombrovskis. Bovendien is er nog een extra garantie ingebouwd voor de niet-eurolanden om hun geld direct terug te krijgen in geval van wanbetaling.

Griekenland heeft dringend geld nodig om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Er moet niet alleen een flinke afbetaling van 3,5 miljard worden gedaan aan de Europese Centrale Bank, maar er staat ook nog een rekening open bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van 1,5 miljard euro.

De onderhandelingen over een derde noodpakket voor het noodlijdende land van circa 86 miljard euro zullen na formele instemming van de eurolanden snel beginnen. Dombrovskis hoopt dat er ''binnen een aantal weken'' een akkoord is bereikt.