Een grote meerderheid in het Duitse parlement heeft vrijdag voor een eventueel akkoord over een noodpakket voor Griekenland gestemd. 

439 parlementariërs stemden voor het pakket. 119 volksvertegenwoordigers waren tegen en 40 onthielden zich van de stemming. Bij de verlenging van het vorige steunpakket aan Griekenland stemden nog maar 32 parlementariërs tegen.

Voor bondskanselier Angela Merkel is de relatief grote groep nee-stemmers een tegenslag. Binnen Merkels eigen partij CDU waren een onbekend aantal leden tegen verder onderhandelen over een steunprogramma. Van tevoren hadden 48 CDU'ers aangegeven tegen te zullen stemmen.

Geen deadline

Met het groene licht kan de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, verder onderhandelen over de voorwaarden voor een Grieks noodpakket. Hij benadrukte dat er geen deadline is voor deze besprekingen. 

Schäuble heeft al meerdere keren zijn onvrede geuit over de afspraken die nu zijn gemaakt, maar Angela Merkel zei vrijdag duidelijk in te zetten op het voorkomen van een Grieks vertrek uit de eurozone.   

Ook het Oostenrijkse parlement stemde vrijdag voor het verder onderhandelen over Griekse steun. Eerder stemden de Finse en de Franse volksvertegenwoordigers al voor het plan. Donderdag werd het Nederlandse parlement ingelicht over de plannen.

Groen licht

Vrijdagmiddag zetten de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) in hun rol als bestuursleden bij het noodfonds ESM het licht  zodoende definitief op groen. De Europese Commissie heeft nu het mandaat om gesprekken te gaan beginnen over een driejarig programma van circa 86 miljard euro, zo werd bekendgemaakt.

De onderhandelingen nemen naar verwachting enkele weken in beslag. Een overbruggingskrediet van 7,16 miljard euro moet Griekenland in de tussentijd overeind houden. Het land gebruikt het geld voor grote afbetalingen aan de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en om de Griekse bankensector draaiende te houden.