Akkoord over Griekse aanvraag steun en tijdelijke lening

De eurozone heeft ''in principe'' een akkoord bereikt over de aanvraag van Griekenland voor een derde steunpakket. 

Dat staat in een donderdagmiddag uitgegeven verklaring na het telefonische overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) in de ochtend. 

De stap volgt op de goedkeuring van het omstreden financiële hulpplan door het Griekse parlement donderdagochtend vroeg. De Griekse regering moest voor donderdag een aantal hervormingen door het parlement loodsen om in aanmerking te komen voor geld. De eurogroep ''verwelkomt'' deze stap.

Parlementen

Griekenland heeft een aanvraag gedaan voor een lening uit het noodfonds ESM van circa 86 miljard euro voor drie jaar. De eurogroep is akkoord met deze aanvraag, maar een aantal parlementen moet nog wel goedkeuring geven. Als dat is afgerond dan krijgen de experts van de geldschieters, waaronder de Europese Commissie, het mandaat om te gaan onderhandelen over dit derde steunpakket.

De eurolanden roepen Griekenland op voor 22 juli een andere reeks hervormingen door te voeren, zoals werd afgesproken tijdens de Europese top van afgelopen weekeinde.

Overbruggingskrediet

De Europese Unie heeft ook een akkoord bereikt over een overbruggingskrediet voor Griekenland, dat bevestigt de vice-voorzitter van de Europese Commissie-voorzitter Valdis Dombrovskis op Twitter. De procedure die daarbij hoort, wordt vrijdag afgerond, zo meldt hij.

Volgens bronnen van persbureau Bloomberg hebben de ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep)  eerder al afgesproken dat Athene kan rekenen op 7 miljard euro uit een speciaal EU-potje, het EFSM genaamd.

Griekenland heeft een overbruggingskrediet nodig om aan betalingsverplichtingen te voldoen. Zo moet er een flinke lening bij de Europese Centrale Bank worden afgelost en staat er nog een rekening open bij het Internationaal Monetair Fonds.

Het gebruik van het EFSM om het overbruggingskrediet uit te betalen ligt gevoelig bij niet-eurolanden. Ook zij hebben dit potje gevuld en bij de oprichting van het permanente noodfonds ESM werd afgesproken het EFSM niet meer te gebruiken om eurolanden te helpen. Maar er is gewerkt aan extra garanties en/of onderpand voor de niet-eurolanden.

Lees meer over:
Tip de redactie