De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt het maximale bedrag aan liquiditeitssteun voor de Griekse bankensector met 900 miljoen euro.

Dat maakt ECB-president Mario Draghi donderdagmiddag bekend.

De totale omvang van de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) komt met de verhoging uit rond de 90 miljard euro. 

Dankzij het verhogen van de noodsteun aan de Griekse banken, kunnen deze maandag weer open, zegt een Griekse bankier tegen persbureau Reuters. Donderdag wordt nog een ministerieel besluit verwacht over het sluiten van de banken en het platleggen van de financiële sector in het land. 

Video: Meer geld van ECB voor Griekse banken

Bank

Door het verhogen van het plafond kan er via de Griekse centrale bank geld beschikbaar worden gemaakt voor de Griekse banken, om zo te voorkomen dat deze omvallen als de bevolking veel geld van de bank haalt.

De ECB heeft dit besluit genomen in de veronderstelling dat Griekenland een onderdeel is van de eurozone en dit ook blijft, meldt Draghi.

Over betalingen die de Grieken deze maand moeten doen zei Draghi dat hij ervan uit gaat dat de Grieken op 20 juli een betaling van 3,5 miljard euro aan de ECB ook daadwerkelijk zullen voldoen. Datzelfde geldt volgens hem voor de betaling die Griekenland moet doen aan het Internationaal Monetair Fonds.

Aflossing Griekenland

Bron: WSJ© NU.nl/Jerry Vermanen

Gesloten

De Griekse banken zijn al sinds 29 juni dicht, onder meer doordat de ECB het plafond van steun niet verder wilde verhogen. Ook deze week werd dit plafond nog niet verhoogd, ondanks het akkoord dat Griekenland bereikte over een mogelijk nieuw steunpakket.

De Griekse minister van Economische Zaken, George Stathakis, zei zondag dat de banken de komende week weer geopend zouden kunnen worden mits er een akkoord zou komen met de schuldeisers en de noodsteun van ECB aan de Griekse banken verhoogd zou worden.

De verwachting is dat de beperking van het maximale bedrag dat opgenomen kan worden per persoon, 60 euro, voorlopig gehandhaafd blijft.

Rente

De ECB maakte donderdag ook bekend dat het de belangrijkste rentetarieven in de eurozone handhaaft op de huidige lage niveaus.