'Eurozone in principe akkoord met Grieks overbruggingskrediet'

De eurozone heeft ''in principe'' een akkoord bereikt over het overbruggingskrediet voor Griekenland. 

De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) spraken in een donderdagochtend gehouden telefonische vergadering af dat Athene kan rekenen op 7 miljard euro uit een speciaal EU-potje, het EFSM genaamd. Dat stelt een anonieme betrokkene tegenover persbureau Bloomberg.

De stapt volgt op de goedkeuring van het omstreden financiële hulpplan door het Griekse parlement donderdagochtend vroeg.

De telefonische vergadering eindigde even na 12.30 uur. De woordvoerder van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet via Twitter weten dat er over de uitkomst aan het begin van de middag meer bekend wordt.

Lening

Athene heeft het overbruggingskrediet nodig om op korte termijn aan betalingsverplichtingen te voldoen. Zo moet er een flinke lening bij de Europese Centrale Bank worden afgelost en staat er nog een rekening open bij het Internationaal Monetair Fonds.

Het gebruik van het EFSM om het overbruggingskrediet uit te betalen ligt gevoelig bij niet-eurolanden. Ook zij hebben dit potje gevuld en bij de oprichting van het permanente noodfonds ESM werd afgesproken het EFSM niet meer te gebruiken om eurolanden te helpen. Maar er is gewerkt aan extra garanties en/of onderpand voor de niet-eurolanden.

Het wachten is nog op goedkeuring van een aantal parlementen. De Nederlandse Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag, de Duitse Bundestag vrijdag. Naar verwachting komt daarna het definitieve groene licht voor het beginnen van de onderhandelingen over een derde pakket van circa 86 miljard euro én het overbruggingskrediet.

Lees meer over:
Tip de redactie