Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Vakantiewerk

'Jongere houdt weinig over aan vakantiebaan'

Vakantiebaantjes van jongeren leveren steeds minder op, klaagt vakbond FNV Jong.
Door ANP

De jongerenbond vindt dat jongeren aan hun arbeid in de zomermaanden best wat meer mogen overhouden.

Deze zomer gaan naar schatting weer ruim een miljoen jongeren aan de slag als vakantiekracht. Volgens een peiling van FNV ligt het gemiddelde uurloon voor hen op ''slechts'' 7,29 euro.

Gemiddeld uurloon

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

De detailhandel zou met 5,71 euro per uur de slechtst verdienende sector zijn. Dat loon is veel te laag, stelde de bond donderdag. ''Maar liefst twee derde van de jongeren vinden dat ze slecht betaald krijgen. Daarnaast voelt het overgrote deel van de jongeren zich ondergewaardeerd door hun werkgever.''

Een groot deel van het probleem zit hem volgens FNV in het lage minimumjeugdloon. Jongeren die de inkomsten van hun vakantiewerk of bijbaan nodig hebben om rond te komen, raken hierdoor in de knel.

De bond voerde afgelopen maanden al actie om het jeugdloon voor jongeren vanaf 18 jaar af te schaffen. De oproep heeft nog niet tot maatregelen geleid van de politiek in Den Haag.

Aanbevolen artikelen