Een meerderheid in het Griekse parlement heeft donderdag voor de voorwaarden van de andere eurolanden gestemd die nodig zijn om een nieuw noodpakket van ruim 80 miljard euro te krijgen.

Met het instemmen komt het derde noodpakket een stap dichterbij. 

Het parlement heeft nu ook ingestemd met andere strenge bezuinigingen, hervormingen en belastingverhoging. Zo gaat onder andere de pensioenleeftijd omhoog en moeten er wetten komen die de onafhankelijkheid van het Griekse statistiekbureau Elstat garanderen. 

Uiteindelijk stemden 229 parlementariërs voor de maatregelen voor een noodpakket, 64 tegen en er waren 6 parlementsleden die zich onthielden van stemming. 

Debat

Voor de stemming debatteerden de Griekse parlementariërs woensdagavond met premier Alexis Tsipras over de strenge eisen waarmee hij akkoord ging tijdens een speciale eurotop afgelopen maandag. 

Voorafgaand en tijdens het debat was het erg onrustig buiten het parlement in Athene. Duizenden tegenstanders van het akkoord raakten slaags met de politie, omdat ze de eisen vanuit de eurolanden te streng vinden. 

Tsipras zei in een toespraak voor het debat dat hij het ook niet eens is met de maatregelen die Griekenland moet nemen in ruil voor een nieuw steunpakket van de geldschieters. Maar er is geen alternatief, stelde de premier. "We geloven er niet in, maar we zijn gedwongen dit te accepteren", stelde Tsipras.

De premier dreigde ook met aftreden als zijn regeringscoalitie niet in zou stemmen met het reddingsplan.

Tegen

Tsipras had grote moeite om zijn partij op een lijn te krijgen. Zijn partij Syriza heeft 149 van de van 300 zetels in het parlement, maar 39 partijgenoten stemden tegen het akkoord. 

De Griekse minister Panagiotis Lafazanis van Energie zei na de stemming bereid te zijn om af te treden als premier Tsipras dat wil. Lafazanis heeft ook een zetel in het parlement en is is een van de leden van regeringspartij Syriza. "We zijn parlementariërs van deze regering. We zijn voor Syriza als regeringspartij en steunen de premier. Maar we zijn tegen het reddingsplan'', zo sprak Lafazanis. 

Video: Grieks parlement stemt voor reddingsplan

Niet in gevaar

Een meerderheid in het parlement voor de maatregelen kwam echter niet in gevaar door de afkeurende stemmers. De Griekse premier kon namelijk rekenen op instemming van parlementariërs van oppositiepartijen.

Oppositieleider Meimarakis van de partij Nieuwe Democratie liet na afloop weten blij te zijn dat het Griekse parlement heeft ingestemd met het reddingsplan voor Griekenland. "Het parlement houdt Griekenland op koers", zei Meimarakis. De uitslag was volgens hem de juiste boodschap voor Europa. Nieuwe verkiezingen noemde hij daarnaast geen optie.  

Tijdlijn Griekenland