Meerderheid top Griekse regeringspartij Syriza wijst euro-akkoord af

Meer dan de helft van het bestuur van Syriza, de partij van de Griekse premier Alexis Tsipras, wijst het akkoord af dat de premier maandag met Europese geldschieters sloot.

Van de 201 bestuursleden in het Centrale Comité hebben er 107 het akkoord woensdag als ''een vernedering van het Griekse volk'' afgedaan, meldde het Spaanse persbureau Europa Press.

Tsipras heeft betoogd zich verplicht te voelen het nare akkoord uit te voeren, omdat het land dan weer noodkrediet krijgt en hij over kwijtschelding van schulden kan gaan onderhandelen. Er komt laat op woensdag een stemming over in het parlement.

De meerderheid van het partijbestuur vindt het echter een schandalig stuk. Het zou zijn opgesteld onder dreigementen en ''vernederende en verwoestende bepalingen bevatten'' over het toezicht op de financiële positie van het land.

Syriza heeft in het parlement 149 van de van 300 zetels. Het is niet bekend hoeveel Syriza-parlementariërs de premier uiteindelijk in de volksvertegenwoordiging in de steek laten. Griekse media noemen vaak het getal dertig. Dan is voor Tsipras de schade te overzien, want hij zou kunnen rekenen op steun van circa honderd parlementariërs van oppositiepartijen.

De onvrede is groot over Tsipras' besluit na vijf maanden van frontale ramkoers met de schuldeisers alsnog toe te geven. Hij gaat beleid uitvoeren dat hij in de verkiezingsstrijd beloofde te stoppen.

Woensdag waren er voor het eerst stakingen gericht tegen Tsipras' regering. Ambtenaren en apothekers legden het werk neer. Er waren enkele betogingen tegen het jongste akkoord tussen Athene en de geldschieters, maar de opkomst was volgens waarnemers gering.

Lees meer over:
Tip de redactie