Griekse onderminister van Financiën stapt uit protest op

De Griekse onderminister van Financiën, Nadia Valavani, is volgens Griekse media woensdag opgestapt uit protest tegen ''de nutteloze maatregelen'' die de Europese schuldeisers haar land opleggen.

''Wat vandaag op tafel ligt, is zo deprimerend en het biedt geen oplossing voor de mensen of voor het land'', schreef de bewindsvrouw aan premier Alexis Tsipras over de economische koers die de regering zou moeten volgen.

De krant Kathimerini meldde dat ook de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën, Manos Manousakis, woensdag zijn ontslag heeft ingediend.

Woensdagavond stemt het Griekse parlement over de jongste plannen van de overige eurolanden in ruil voor nieuwe noodsteun van ruim 80 miljard euro. Eerder liet de minister van Defensie, Panos Kammenos, al weten faliekant tegen de plannen van de geldschieters te zijn. Hij stapte echter niet op.

Video: Griekse onderminister van Financiën stapt op

Varoufakis

Valavani's voormalige baas, ex-minister Yanis Varoufakis, stapte 6 juli na ruim vijf maanden op de ministerspost op. Hij had zich zowel bij de Europese geldschieters als in eigen kring onmogelijk gemaakt door zijn confrontatiekoers en weigering toe te geven aan de overige eurolanden en andere Europese instellingen. 

Hij verweet pas nog de regering Tsipras het referendum van 5 juli te hebben genegeerd door enorme concessies te doen in plaats van voet bij stuk te houden.

Tsipras ziet het overigens zelf ook niet zitten, maar hij heeft dinsdagavond betoogd geen andere keuze te hebben dan de maatregelen uit te voeren om Griekenland binnen de eurozone te houden.

Schulden

De regering in Athene wil een verdere verlichting van de schulden dan de eurolanden aanvankelijk hebben afgesproken.

Griekenland krijgt hierin steeds meer steun. Zo lekte dinsdagavond een rapport van het Internationaal Monetair Fonds uit waarin staat dat er meer moet gebeuren om de Griekse schuldenberg houdbaar te maken. Ook de Franse minister van Financiën pleit voor een coulante houding tegenover de Grieken. 

Lees meer over:
Tip de redactie