'Grieks overbruggingskrediet uit EU-potje'

Alle 28 landen van de Europese Unie zouden mee moeten betalen aan het overbruggingskrediet voor Griekenland. 

Geld geparkeerd in een noodpotje bij de Europese Commissie, EFSM genaamd, is de enige en ''beste'' oplossing om Griekenland op korte termijn te helpen.

Dat stelt vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis (de Euro) woensdag op een persconferentie.

Dit noodpotje is gevuld door alle EU-landen. Toen de eurolanden het permanente noodfonds ESM oprichtten, werd afgesproken dat het noodpotje niet meer zou worden gebruikt om eurolanden financieel te helpen. Landen als het Verenigd Koninkrijk hebben hier al op gewezen en weigeren dan ook toestemming te geven.

Video: 'Grieks overbruggingskrediet uit EU-potje'

Oplossing

Dombrovskis zei dat hier een oplossing voor moet worden gevonden. Zo zou er iets geregeld kunnen worden in de vorm van een onderpand voor de niet-eurolanden, zodat ze beschermd zijn als Athene de lening niet terugbetaalt.

''Dit is geen makkelijke optie. Wij zijn op de hoogte van de zorgen van enkele niet-eurolanden. We snappen hun zorgen en we moeten dit aanpakken'', zei Dombrovskis. Maar volgens de Let is er op dit moment geen andere mogelijkheid, aangezien er geen kans is dat eurolanden bereid zijn direct geld te lenen aan Griekenland.

Er wordt op dit moment onderhandeld over het gebruik van dit EU-potje. Een overeenkomst is er nog niet. Brussel wil dat het potje voor maximaal drie maanden klaar staat of totdat er een derde steunprogramma is.

Griekenland heeft voor medio augustus 12 miljard euro nodig om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Maar voor die tijd is er nog geen akkoord over een derde steunpakket en dus is er een overbruggingskrediet nodig.

Lees meer over:
Tip de redactie