Ook Franse minister pleit voor schuldenverlichting Grieken

De Franse minister van Financiën, Michel Sapin, is in navolging van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorstander van verdere schuldenverlichting voor Griekenland.

"Het IMF zegt hetzelfde als wij", zegt Sapin woensdag tegen de radiozender RMC.

"Ze (het IMF, red.) zeggen niet dat de schuld moet worden kwijtgescholden. Wij hebben altijd gezegd dat Griekenland zijn best moet doen, maar de schuldenlast moet worden herzien", aldus Sapin.

Frankrijk en Duitsland, de twee grootste eurolanden, verschillen van mening over het herstuctureren van de Griekse schuldenlast. De Franse minister bevestigt dat er van kwijtschelding geen sprake is.

In de afspraken die maandag zijn gemaakt tijdens de eurotop, staat dat langere aflossingsvrije perioden en betalingstermijnen een mogelijkheid kunnen zijn om de schuldenlast houdbaar te maken. Maar de eurolanden beklemtonen dat kwijtschelding niet aan de orde al zijn. 

Meer hulp

Het IMF liet dinsdagavond weten dat Griekenland veel meer hulp nodig heeft om zijn schuldenlast houdbaar te maken dan nu wordt aangenomen. Ook zou er meer nodig zijn dan de ruim 80 miljard euro noodhulp die maandag overeen is gekomen door de eurolanden. De economie kan op die manier herstellen en zichzelf op termijn redden.

Dit komt volgens het IMF doordat de Griekse regering de teugels het afgelopen jaar heeft laten vieren. Het verslechterde economische klimaat als gevolg van het sluiten van de banken versterkt deze negatieve spiraal.   

Lees meer over:
Tip de redactie