De failliete schoenenwinkelketen Van Dalen maakt een gedeeltelijke doorstart. Circa een derde van de winkels wordt overgenomen door Yari Holding.

Dat maakte curator Marc van Zanten dinsdag bekend.

Van Dalen werd maandag failliet verklaard, samen met moederbedrijf Ardenberg en een aantal kleinere zusterketens.Twaalf zaken op toplocaties hoeven de deuren niet definitief te sluiten.

Van Dalen heeft in totaal 39 vestigingen, waarvan zes in België. Inclusief de winkels van Dr. Adams, Bitter, Dicapolavori en Jan Jansen bezit Ardenberg krap vijftig zaken. Er werken in totaal 360 mensen, van wie er na de doorstart 125 hun baan behouden.

De schoenenketens van Ardenberg waren volgens Van Zanten met te veel winkels actief in een krimpende markt. Ook konden de winkels het niet bolwerken tegen de opkomst van internet als marktplaats voor schoenen.

Yari Holding wil met de twaalf overgenomen winkels naar eigen zeggen de basis leggen voor een franchiseformule waar zelfstandige schoenenverkopers zich kunnen aansluiten. Het bedrijf wijst erop dat ook veel kleine ondernemers in de branche worstelen om het hoofd boven water te houden in een snel veranderende markt.

De winkels en ook de webshop blijven voorlopig nog wel open, zodat oude voorraden zoveel mogelijk kunnen worden verkocht. De vestigingen die niet door de doorstart worden gered, gaan in het derde kwartaal dicht.

Overigens was er al een reorganisatie aan de gang waardoor een aantal zaken de deuren zou sluiten. Volgens de curator moest er ''meer gebeuren" omdat de beoogde besparingen ''te langzaam" gingen.