Het nieuwe noodpakket van 82 tot 86 miljard euro dat Griekenland hoogstwaarschijnlijk zal krijgen voor de komende drie jaar, is waarschijnlijk niet alleen afkomstig uit het Europese noodfonds ESM.

Dat zegt een Europese ambtenaar, meldt de Financial Times dinsdag.

Volgens de Britse zakenkrant is 40 tot 50 miljard euro afkomstig uit het noodfonds. De lening zou verder worden gefinancierd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), privatiseringen en uiteindelijk zouden de Grieken weer de kapitaalmarkt op kunnen.

Het IMF zou rond de 16 miljard euro bijdragen. Dan blijft er 20 tot 30 miljard euro over dat moet komen van de verkoop van staatseigendommen en de verkoop van staatsobligaties.

De ministers van Financiën binnen de eurozone, de Eurogroep, komen vandaag of woensdag bijeen om een zogenaamd overbruggingskrediet voor de Grieken te bespreken. De regering in Athene heeft op zeer korte termijn geld nodig om aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen en om zijn schuldeisers terug te betalen.

Volgens berekeningen van de eurolanden heeft het land voor volgende week maandag 7 miljard euro nodig en medio augustus nog eens 5 miljard euro.