De Onafhankelijke Grieken blijven de Griekse regering steunen, maar aan die steun zitten wel grenzen. 

Dat zei een woordvoerster van de kleine coalitiepartner van Syriza dinsdag. Tegelijkertijd sloot ze uit dat haar partij een nieuwe regering zou willen vormen met twee oppositiepartijen.

Premier Alexis Tsipras moet alle zeilen bijzetten om zijn eigen Syriza-partij achter het akkoord te krijgen dat Griekenland maandagochtend bereikte met zijn Europese geldschieters na urenlang overleg.

Partij

Een aantal partijgenoten is woedend dat Tsipras is gezwicht voor de eisen die Duitsland stelde aan verdere steun. Griekenland moet zich daardoor houden aan het meest ingrijpende pakket hervormingen dat een euroland ooit opgelegd kreeg.

''De grenzen aan die steun zijn aangegeven bij de verkiezingen in januari en bij het referendum eerder deze maand'', aldus de woordvoerster.

Nikos Voutsis, namens Syriza minister van Binnenlandse Zaken, zei dinsdag dat het Griekse parlement zal instemmen met de wetten die nodig zijn om nieuwe leningen te ontvangen. ''De besluiten die een normalisering mogelijk maken zullen worden genomen'', aldus Voutsis. ''De sociaal vergaande ingrepen kunnen met beleid worden verzacht.''

Overbruggingskrediet 

Voorafgaand aan het overleg tussen alle ministers van Economische Zaken en ministers van Financiën van EU-lidstaten (ecofin), zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dat een akkoord over het overbruggingskrediet voor Griekenland nog wel even op zich laat wachten. Griekenland zou daarmee zijn acute financiële problemen kunnen oplossen. 

Aan alle opties die op tafel liggen voor het overbruggingskrediet zitten nog haken en ogen, aldus Dijsselbloem. Maandag bleek uit berekeningen van de eurolanden dat Griekenland voor 20 juli 7 miljard euro nodig heeft. Daarmee moet onder meer een afbetaling van 3,5 miljard euro bij de Europese Centrale Bank worden voldaan.

Tijdlijn Griekenland