Minister Jeroen Dijsselbloem denkt goede papieren te hebben herkozen te worden als voorzitter van de eurogroep. 

Voor zover de andere ministers van Financiën van de negentien eurolanden zich maandagmiddag in de kaarten lieten kijken, lijkt er zich inderdaad een meerderheid uit te tekenen voor herbenoeming van Dijsselbloem.

De Nederlander, die de functie al 2,5 jaar combineert met zijn ministerschap, neemt het op tegen de Spaanse collega Luis de Guindos. Dijsselbloem zelf zei voorafgaand aan de vergadering op de vraag of hij kans maakt: ''Ja!''

De Slowaakse minister Peter Kazimir geeft zijn stem in ieder geval aan Dijsselbloem. ''Ik houd van zijn stijl. Het is een aardige kerel.'' Volgens Kazimir heeft Dijsselbloem de eurogroep zeer goed door de Griekse crisis geleid.

De Finse minister Alexander Stubb wilde geen voorkeur uitspreken. Hij had het over twee heel goede kandidaten. ''Europa zal winnen, bij wie dan ook.'' Zondag nog roemde hij de manier waarop Dijsselbloem de discussie over Griekenland leidde.

Wisselen

Op de vraag of het slim is te wisselen van voorzitter midden in de onderhandelingen voor een mogelijk derde reddingspakket voor Griekenland, wilde de Oostenrijkse minister Hans Jörg Schelling geen antwoord geven. Hij had het over twee sterke kandidaten, die bewezen hebben de job aan te kunnen.

De verkiezing van een voorzitter is het laatste onderwerp van de agenda van maandag. Luxemburg, dat dit half jaar het roulerend voorzitterschap van de EU houdt, zal het agendapunt leiden. De eurolanden kiezen met een meerderheid een (nieuwe) voorzitter.

Video: Dijsselbloem zegt kans te maken op herverkiezing