De Griekse parlementsvoorzitter Zoi Konstantopoulou kan een obstakel vormen voor het snel aannemen van wetgeving die de Europese schuldeisers verlangen. 

De voorzitter is lid van de Coalitie van Radicaal Links (Syriza) en heeft herhaaldelijk betoogd dat ze de schulden van haar land ''volstrekt illegaal, hatelijk en onhoudbaar vindt''. De Europese schuldeisers zijn volgens haar afpersers.

Partijgenoot en premier Alexis Tsipras moet snel een reeks maatregelen door het parlement loodsen om een extra noodkrediet van 85 miljard euro te krijgen en Griekenland binnen de eurozone te houden.

Zo moet het parlement onder meer instemmen met een verhoging van de btw-heffing, hervormingen van het pensioenstelsel, wetten die het Griekse statistiekbureau onafhankelijk maken, het versnellen van de privatisering van overheidsbezittingen en het liberaliseren van markten en moderniseren van de arbeidsmarkt. 

Volgens de Griekse krant To Vima vrezen kringen rond Tsipras dat de parlementsvoorzitter de behandeling van de wetsvoorstellen gaat rekken.

Een aantal parlementariërs overweegt een motie van wantrouwen in te dienen die met hulp van de oppositie Konstantopoulou van haar strategische zetel zou beroven. Ze heeft zelf al duidelijk gemaakt niet vrijwillig op te stappen.