De Europese Centrale Bank (ECB) heeft maandag besloten het bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden geleend niet te verhogen.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De ECB heeft het maximale bedrag dat via de Griekse centrale bank aan noodsteun (ELA) kan worden geleend al ruim twee weken niet meer verhoogd.

Mede daardoor zijn de Griekse banken al twee weken dicht. Vlak voor het bericht over het nieuwe ECB-besluit naar buiten kwam, maakte het Griekse ministerie van Financiën al bekend dat de banken voorlopig nog dicht blijven.

De ECB houdt rekening met het akkoord dat de eurolanden maandagochtend in Brussel met de Grieken sloten over nieuwe financiële steun, inclusief geld om de banken te versterken.

Banken dicht

Om te voorkomen dat de Griekse banken ten onder gaan aan de onzekerheid over de toekomst van Griekenland. De sluiting volgde op het besluit van de ECB ruim twee weken geleden om het plafond voor de noodsteun aan de Griekse banken niet verder te verhogen.

Momenteel bedraagt de steun aan Griekse banken circa 90 miljad euro. Of de steun weer wordt verhoogd, hangt waarschijnlijk af van het vertrouwen dat ECB-bestuurders hebben in de mogelijkheden van de Griekse regering om de beloofde hervormingen en bezuinigingen uiterlijk woensdag door het parlement te krijgen.

Met het geld moet Griekenland onder meer in staat worden gesteld om op 20 juli leningen af te lossen die in handen zijn van de ECB. De ministers van Financiën van de eurolanden praten maandagmiddag over het overbruggingskrediet.

Privatiseringsfonds

Een van de hete hangijzers is de oprichting van een privatiseringsfonds voor de verkoop en exploitatie van staatseigendommen. De opbrengsten daarvan moeten deels worden gebruikt om de banken te herkapitaliseren.

Tijdlijn Griekenland

© NU.nl/Jerry Vermanen