De AEX-index in Amsterdam is de handelsweek maandag met een forse plus begonnen. Ook elders in Europa wisten de graadmeters flinke winsten te boeken. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat de regeringsleiders van de eurolanden een akkoord hebben bereikt over Griekenland.

Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat de regeringsleiders van de eurolanden na een marathonvergadering in Brussel een akkoord hebben bereikt over Griekenland.

De AEX-index sloot uiteindelijk 1,8 procent hoger op 489,90 punten. De MidKap klom 1,9 procent, tot 722,23 punten. De beurs in Londen bleef wat achter met een plus van 1 procent, Frankfurt en Parijs gingen respectievelijk 1,5 en 1,9 procent vooruit.

De voorzitter van de eurotop Donald Tusk bevestigde maandag dat de eurolanden met het noodlijdende Griekenland een deal hebben bereikt over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. Met het akkoord is het gevaar voor een vertrek van de Grieken uit de euro vooralsnog geweken.

Geen champagne

Een Grexit is voorkomen, maar de vraag is voor hoe lang, concludeert ING-econoom Carsten Brzeski. ''Het akkoord is typisch Europese onzin, mogelijk gemaakt door het feit dat de Grieken voorlopig profiteren van hun EU-lidmaatschap en de wil van de eurolanden om een Grexit te voorkomen."

Brzeski benadrukte dat nog een aantal hordes genomen moet worden, voordat de plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. Zo moeten de parlementen in Griekenland en andere eurolanden hun goedkeuring nog geven. Pas als die goedkeuring er is gaan de schuldeisers, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie praten over het derde schuldpakket.

Volgens Brzeski kunnen ook deze gesprekken wel eens stroef gaan verlopen. Hij besluit dan ook door te zeggen dat de Europese politici zich klaar moeten maken voor nog meer lange onderhandelingen.

Tijdlijn Griekenland

© NU.nl/Jerry Vermanen