Er is een akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden over een nieuw noodpakket. Dat zegt Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, maandagochtend tijdens een persconferentie.

Lees in ons liveblog de laatste ontwikkelingen over de Griekse situatie

De EU-top is het na ruim zestien uur vergaderen unaniem eens geworden over een steunpakket uit het Europese noodfonds ESM in ruil voor "serieuze hervormingen", aldus Tusk eerder op Twitter. 

Het steunpakket zou een looptijd hebben van drie jaar. Volgens berekeningen van de geldschieters (Europese Unie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds) heeft Griekenland tussen de 82 en 86 miljard euro nodig. Daarvan is 10 tot 25 miljard euro nodig om de Griekse banken te ondersteunen. 

Er zijn ook afspraken gemaakt over de financieringsbehoefte op de korte termijn. De eurolanden hebben berekend dat Griekenland voor volgende week maandag (20 juli) 7 miljard euro nodig heeft en nog eens 5 miljard euro voor medio augustus.

Maandagmiddag komt de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden, bij elkaar om een overbruggingskrediet te bespreken.

Geen Grexit

Dit is het derde steunpakket voor Griekenland. In 2010 en 2012 moest het noodlijdende land ook aankloppen bij de geldschieters voor respectievelijk 110 en 130 miljard euro om er financieel bovenop te komen. Het geld voor het derde steunpakket moet komen uit het permanente Europese noodfonds ESM. 

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat door het akkoord er geen sprake meer is van een Grexit, een vertrek van Griekenland uit de eurozone. Dat zegt ook de Griekse premier Alexis Tsipras. Volgens hem moet de nieuwe steun voor financiële stabiliteit zorgen en onstaan er weer mogelijkheden voor economische groei. 

Tusk: 'Er is een 'aGreekment' 

Privatiseringsfonds

Er wordt een onafhankelijk privatiseringsfonds opgericht waarin Griekse staatseigendommen worden verkocht en geëxploiteerd.

Het geld dat daarmee wordt binnengehaald, zal worden gebruikt om de Griekse schuldenberg te verlagen en om de banken te versterken, zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem maandag. 

Dijsselbloem is als voorzitter van de Eurogroep al die maanden nauw betrokken geweest bij de onderhandelingen. 

Met het privatiseringsfonds moet in totaal 50 miljard euro worden opgehaald. De verdeling is als volgt: de helft, 25 miljard euro, gaat naar de herkapitalisatie van banken. Die kampen door de crisis in het land met lage reserves. Van de andere 25 miljard euro wordt ongeveer de ene helft (12,5 miljard) gebruikt om de staatsschuld te verlichten en de andere 12,5 miljard euro gaat naar investeringen in de Griekse economie.

Het fonds komt in Griekenland en wordt bestuurd door de Griekse autoriteiten, onder toezicht van de instituties. 

Video: 'Griekse parlement nu aan zet'

Parlementen 

Het Griekse parlement moet de voorstellen eerst goedkeuren. Dat wordt een zware opgave voor Tsipras, die in eigen land onder grote druk staat van politici en media. "We vochten een zware strijd. We hebben het best mogelijke resultaat bereikt", aldus de Griekse premier.

Commissie-voorzitter Juncker zei te verwachten dat het Griekse parlement zal instemmen met alle voorstellen die er nu liggen.

Als dat gebeurt, zal de Eurogroep op informele basis telefonisch een beslissing nemen. De Eurogroep vormt tegelijkertijd ook het bestuur van het Europese noodfonds ESM. Daarna is het de beurt aan zes nationale parlementen (Duitsland, Finland, Nederland, Oostenrijk, Slowakije en Estland) in de eurozone die over de voorstellen moeten stemmen. 

De Nederlandse Tweede Kamer debatteert hier aankomende woensdag over. Dijsselbloem: "Hopelijk kan tegen het einde van de week een mandaat worden gegeven aan de instituten om aan het werk te gaan." 

Duitsland en Frankrijk

Het Zuid-Europese land is zo goed als failliet. De banken zijn al twee weken gesloten en de Griekse staat kan rekeningen niet meer betalen. 

Vooral Duitsland zag het somber in. Bezuinigingen en hervormingen gingen volgens hen aan Griekse zijde niet vlot genoeg. Bondskanselier Angela Merkel zei voorafgaand aan het overleg dat het vertrouwen weg is en dat het aan de Grieken zelf is om dat vertrouwen weer te herwinnen.

Maandagochtend zei Merkel dat er kan worden gekeken naar het verlagen van de schuldenlast door de looptijden van leningen te verlengen en rentes te verlagen, maar kwijtschelding is volgens haar niet aan de orde. In de verklaring van de eurotop staat eveneens dat van kwijtschelding geen sprake zal zijn.   

De Fransen hielden er een wat mildere aanpak op na. President François Hollande wilde er alles aan doen om de Grieken in de eurozone te houden. "De geloofwaardigheid van Europa zou geraakt geweest zijn, indien het vandaag niet tot een akkoord was gekomen", zei Hollande na afloop. 

Rutte

Premier Mark Rutte zei dat nieuwe steun voor de Grieken in feite betekent dat hij zijn verkiezingsbelofte uit 2012 heeft gebroken. Rutte zei toen dat er wat hem betreft geen nieuw steunpakket naar het Zuid-Europese land gaat. Niemand had kunnen vermoeden dat de Griekse politieke omstandigheden zo dramatisch zouden wijzigen, aldus Rutte.

Volgens IMF-baas Christine Lagarde zijn er goede stappen gezet om die het vertrouwen in Griekenland kunnen herstellen. 

De ECB, die met noodleningen de Griekse banken overeind houdt, gaat die steun waarschijnlijk maandag herzien. Zonder een nieuw steunpakket wilde de centrale bank dat bedrag niet verhogen waardoor de Griekse banken zonder geld komen te zitten. 

Tijdlijn Griekenland

© NU.nl/Jerry Vermanen