De Spaanse minister Luis de Guindos heeft zich kandidaat gesteld als voorzitter van de eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de negentien eurolanden. 

Hij is de belangrijkste en enige tegenkandidaat van de huidige voorzitter, de Nederlander Jeroen Dijsselbloem. Maandag kiest de eurogroep zijn (nieuwe) voorzitter.

Naam: Luis de Guindos Jurado

Geboortedatum: 16 januari 1960. Madrid.

Politieke kleur: christendemocraat. Lid van de Volkspartij (Partido Popular)

Huidige functie: minister van Economische Zaken en Concurrentievermogen. Sinds 2011.

Loopbaan: studeerde economie in Madrid. staatssecretaris tussen 2002 en 2004 in de regering van José Maria Aznar. In 2006 werd hij adviseur bij de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, tot het concern ineen klapte. Daarna werkte hij tot zijn ministerschap onder meer bij accountantsfirma PricewaterhouseCoopers.

De Guindos ontpopte zich de afgelopen maanden als fel tegenstander van souplesse tegenover Griekenland. Spanje, en ook andere landen zoals Ierland, hebben zich altijd gehouden aan de afspraken met de schuldeisers en dus moet Griekenland dat eveneens, stelde hij.

In zijn sollicitatiebrief aan zijn collega-ministers wees De Guindos op de enorme uitdagingen die er zijn voor de eurozone, zoals het terugdringen van de hoge werkloosheid en het aanjagen van groei. ''De eurozone heeft niet alleen een brandweerman nodig, maar een bouwer'', schreef de Spanjaard.

De Guindos wil dat het voorzitterschap een permanente functie wordt.