De Eurogroep heeft zondagmiddag het stokje doorgegeven aan de leiders van de eurozone. Zij praten in de avond verder over het noodlijdende Griekenland.

Volg het actuele nieuws op ons liveblog

De andere achttien eurolanden stellen zeer scherpe eisen en voorwaarden aan de Griekse regering voordat er gepraat kan worden over verdere financiële steun.

Het vertrouwen in de Griekse regering en de geloofwaardigheid van Athene is zo klein geworden, dat de eurozone niet anders kan. Alleen met forse Griekse maatregelen zijn de landen bereid weer diep in de buidel te tasten om de Griekse economie er bovenop te helpen.

Dat blijkt uit adviezen van de ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) aan hun regeringsleiders en staatshoofden. De leiders zijn zondagavond op een top in Brussel bijeen om knopen door te hakken.

De ministers van Financiën van de eurozone kwamen zondagochtend bijeen om te bespreken of de steunaanvraag van Griekenland geloofwaardig en voldoende onderbouwd is en of het de economie daadwerkelijk uit het slop haalt. 

Volgens Dijsselbloem is de Eurogroep zondag ver gekomen, maar zijn er nog een aantal zaken die verder besproken moeten worden. Dat is aan de leiders van de eurolanden, die verder gaan overleggen, aldus Dijsselbloem.

Opgeschort

Het overleg werd zo'n twee uur na aanvang echter tijdelijk opgeschort tot zeker 2.00 uur 's nachts. Die onderbreking moest de deelnemende staatshoofden en regeringsleiders de mogelijkheid geven in onderlinge gesprekken tot een compromis te komen. 

De Griekse premier Alexis Tsipras ging daarbij aan tafel met onder andere de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande. Rond 20.15 uur werd het overleg weer hervat. Rond 23:45 uur wordt het overleg voor de tweede keer geschorst.

Meer geld

Een van de struikelblokken tijdens het overleg is de gedwongen privatisering van Griekse staatsbedrijven. Die zou ongeveer 50 miljard euro moeten opleveren.

Daarnaast is het mogelijk dat de Grieken meer dan de verwachte 52 miljard euro nodig zouden hebben aan aanvullende financiële steun gedurende de komende drie jaar.

Het daadwerkelijke bedrag zou tussen de 82 en 86 miljard liggen. Daar bovenop zou Griekenland voor 20 juli al 7 miljard euro aan overbruggingskredieten nodig hebben, zo blijkt uit een gelekt voorstel van de Eurogroep.

Ook staat hierin de omstreden optie voor Griekenland om tijdelijk uit de euro te gaan. Er zou voor een dergelijk scenario gekozen worden als de onderhandelingen op niets uitlopen.

Premier Mark Rutte vindt dat de Griekse regering teruggedraaide hervormingen door andere maatregelen moet vervangen. Dat stelde een EU-bron in de nacht van zondag op maandag over het nog lopende overleg. Rutte wil gegarandeerd krijgen dat de maatregelen worden gecompenseerd of aangepast, zodat er in ieder geval wordt bezuinigd.

Grote kwesties

Volgens Dijsselbloem zijn er nog een aantal grote kwesties onopgelost. Hij wilde echter niet ingaan op de obstakels. Het is nu aan de leiders om definitief de knoop door te hakken, zo stelde hij. Dijsselbloem is zelf ook aangeschoven bij het topoverleg in Brussel, dat kort na 16.00 uur is begonnen.

De Grieken moeten nog aan de bak voordat onderhandelingen over nieuwe financiële hulp kunnen beginnen. De Finse minister van Financiën, Alexander Stubb, zei dat de Grieken uiterlijk woensdag al een aantal nieuwe wetten moeten hebben ingevoerd.

Die wetten moeten eerst nog goedgekeurd worden door het Griekse parlement. Onderdeel van het eisenpakket is een hervorming van het Griekse pensioensstelsel en de arbeidsmarkt.

Kwijtschelding

De Griekse hoop op kwijtschelding van een deel van de enorme schuldenberg is de grond in geboord. Dat zal niet gebeuren, maar de eurolanden zijn wel bereid tot een vorm van verlichting. Zij kunnen bijvoorbeeld de looptijd op leningen verlengen of de rente op leningen verlagen.

De Griekse premier Alexis Tsipras verklaarde zondag kort voor de Europese top dat Griekenland bereid is tot een "eerlijk" compromis. 

Tsipras acht een akkoord op de top mogelijk als "alle partijen dat willen.'' De Europeanen willen een verenigd, geen verdeeld Europa, zo sprak hij.

Merkel

Duitsland wil geen akkoord over Griekenland tegen elke prijs. Dat stelde de Duitse bondskanselier Angela Merkel zondag bij aanvang van het overleg tussen de leiders.

Ze sprak over een extreem moeilijke situatie. Aan de ene kant is de economische situatie in Griekenland verslechterd. Aan de andere kant zijn de belangrijkste 'valuta' met de Grieken verloren gegaan, wat Merkel vertaalde als "vertrouwen en betrouwbaarheid". 

De Duitse regeringsleider verwacht ''hard overleg''. De voordelen voor een akkoord over financiële steun moeten opwegen tegen de nadelen, zowel voor de toekomst van Griekenland als voor de eurozone, stelde ze.

Hollande

Frankrijk, dat zich soepeler opstelt richting Athene, zal er ''alles aan doen om een akkoord te bereiken dat Griekenland in de eurozone houdt".

President Francois Hollande sprak zich nadrukkelijk uit tegen een tijdelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone, zoals van Duitse kant zou zijn gesuggereerd. "Dat is een Europa dat achteruit gaat en niet vooruit", zei Hollande.

Volgens premier Mark Rutte is het accepteren van de hervormingen en besparingen voor Griekenland "de enige weg naar hulp".