''Niemand blokkeert een Griekse deal, iedereen werkt hard om een oplossing te vinden.'' Dat zei de Finse minister van Financiën Alexander Stubb zondag voorafgaand aan het overleg met zijn collega-ministers in de eurogroep over Griekenland. 

Volg het actuele nieuws op ons liveblog

Zaterdag kwam het bericht uit Finland dat er binnen de regeringscoalitie onenigheid is. De Ware Finnen zouden dreigen met opstappen als de andere partijen zouden instemmen met een nieuwe lening voor Griekenland.

Stubb legde uit dat het voorstel van de Grieken voor een derde steunpakket op dit moment niet voldoende is. Hij wil bewijs dat de Grieken zich echt vastleggen aan de plannen, en ze ook daadwerkelijk aan uitvoeren. ''We zitten erg ver nog van het type voorwaarden dat wij zouden willen hebben'', zei Stubb.

Volgens hem zitten de onderhandelingen tussen een drie en vier op een schaal van tien. ''Er is voortgang geboekt, maar we zijn er nog niet'', zei Stubb.

Zijn Oostenrijkse collega Hans Jörg Schelling zei optimistisch te zijn, maar zei ook ''dat het met het uur moeilijker wordt'' om overeenstemming te bereiken. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis (de Euro) had het over ''gecompliceerde gesprekken''. Hij denkt niet dat zondag het licht op groen wordt gezet om onderhandelingen te gaan beginnen.

Finse minister ontkent onenigheid over Griekse deal

Vertrouwen

De Italiaanse minister Pier Carlo Padoan noemde het voornaamste struikelblok het gebrek aan vertrouwen, maar hij acht het mogelijk dat er een besluit komt om onderhandelingen te gaan beginnen. Hij zou graag zien dat de Griekse regering maandag al hervormingen voor het eigen parlement brengt als teken van goede wil.

De Slowaakse minister Peter Kazimir, die geldt als een van meest kritische ministers tegenover Griekenland, zei bij binnenkomst dat het zondag niet mogelijk is een deal te sluiten door de eurogroep. ''Het gebrek aan vertrouwen is te groot.'' De ministers zullen hooguit een advies geven aan de regeringsleiders, die later zondag in Brussel bijeenkomen om over Griekenland te praten. ''Meer zit er niet in.''

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem stond de pers zondag voorafgaand aan de vergadering niet te woord. Na de opschorting van het overleg zaterdag zei hij nog dat ''grote problemen niet zijn opgelost''.

Top

De top van regeringsleiders en staatshoofden van alle 28 EU-landen met Griekenland als thema is afgelast. Wel komen de leiders van de negentien eurolanden bij elkaar om "net zolang te praten tot er een conclusie is."