Vergadering Eurogroep over Grieks voorstel zondag hervat

De Eurogroep heeft zaterdag in Brussel tot middernacht gepraat over de nieuwste hervormingsvoorstellen van Griekenland. Om middernacht werd besloten om de vergadering te stoppen en zondag verder te gaan.

Dat heeft de Finse minister Alexander Stubb via Twitter laten weten.

De landen van de eurozone hebben ernstige twijfel over het Griekse verzoek om noodsteun en vrezen dat de beloofde hervormingen niet genoeg zullen zijn en niet op tijd doorgevoerd zullen worden.

Om 11.00 uur wordt de vergadering doorgezet, om 16.00 volgt een vergadering van de regeringsleiders van de eurolanden.

In het algemeen komt het erop neer dat het land met meer en betere voorstellen zal moeten komen voordat de ministers van Financiën van de eurozone (eurogroep) het licht op groen willen zetten.

"De grote problemen op tafel zijn nog niet opgelost", zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van het overleg. Dijsselbloem had het over een "zeker moeilijke vergadering".

Volgens Dijsselbloem zijn de voorgestelde hervormingen en bezuinigingen uitvoerig besproken. Maar de conclusie na zeker acht uur vergaderen was dat er nog geen overeenstemming is.

Video: Vergadering Eurogroep over Grieks voorstel zondag hervat

Finland

Van bronnen rondom de vergadering is te horen dat het vooral Finland is dat een mogelijk akkoord met de nieuwe voorstellen dwarsboomt. Het land zou tegen een nieuw financieringspakket zijn voor de Grieken.

Verder wordt gesproken over een tijdelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. Dat zou een voorstel zijn van de Duitse minister van Financiën: Wolfgang Schäuble.

Papier

Naar verluidt zou Schäuble de plannen niet hebben besproken in de eurogroep, maar op papier hebben gezet. Dat stuk zou onder de eurolanden zijn verspreid.

De jongste voorstellen van Griekenland voor hervormingen en besparingen in ruil voor financiële steun zijn volgens Schäuble onvoldoende en zorgen niet op lange termijn voor economische groei.

'Time out'

De minister wil dus betere voorstellen en stelt voor dat de Grieken voor 50 miljard euro staatsbezittingen verkopen. Anders is een 'time out' uit de eurozone de tweede optie, tijd waarbinnen Griekenland zijn schuldenberg kan aanpakken.

Het land zou wel lid blijven van de EU en op "groeibevorderende, humanitaire en technische" ondersteuning kunnen rekenen.

De Europese Commissie, Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben al een positieve beoordeling gegeven van de bezuinigingsplannen die de Griekse premier Alexis Tsipras donderdag heeft ingediend. Nu is het aan de Eurogroep om hierin mee te gaan.

Banken

De restricties in de Griekse bankensector blijven ondertussen nog zeker twee maanden van kracht. Dat zei de Griekse minister van Economische Zaken George Stathakis zaterdag op de Griekse televisie.

Volgens Stathakis kunnen de banken volgende week weer open, als Griekenland er dit weekeinde in slaagt een akkoord te bereiken met de andere eurolanden.

Beperking

De beperking van de hoeveelheid geld die kan worden opgenomen en de restricties in het kapitaalverkeer met het buitenland blijven de komende maanden echter hoe dan ook van kracht, zei hij.

De vergadering van de eurogroep is opgeschort tot zondagochtend 11.00 uur. Die dag komen ook de regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden bijeen in Brussel om zich te buigen over Griekenland.

Lees meer over:
Tip de redactie