Het garantiefonds voor specialistische touroperators SGST vraagt maandag het eigen faillissement aan. Het financieel onvermogen van Sahin Baba/QK reizen heeft het garantiefonds de das omgedaan. 

Dit meldt SGST op de eigen website

Tegelijk doet SGST bij het Openbaar Ministerie aangifte van oplichting tegen de eigenaar van reisorganisatie Sahin Baba. De verdenking bestaat dat deze vooruitbetaalde reissommen ter waarde van 1,7 miljoen euro heeft doorgesluisd naar Turkije.

De SGST werd in 2009 opgericht als garantiefonds voor specialistische touroperators die meer dan 75 procent van hun omzet uit één bestemming haalden. In de meeste gevallen betrof het touroperators met reizen naar Turkije. Het fonds staat los van Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) waar de meeste andere reisorganisaties bij zijn aangesloten.

SGR

Toch is het omvallen van Sahin Baba ook een strop voor SGR. Dit garantiefonds legt vijf ton bij om gedupeerde reizigers te compenseren. De financiële middelen van SGST waren ontoereikend om haar verplichtingen naar de gedupeerden van Sahin Baba volledig na te komen. SGR had zich bij de oprichting van SGST verplicht eventuele tekorten aan te vullen.

De resterende touroperators die deelnemen in SGST kunnen zich nu niet meer op de garantieregeling beroepen. ''Om die reden kan met onmiddellijke ingang feitelijk ook niet meer met SGST-garantie worden geboekt'', aldus het fonds.