Ministers van Financiën van de eurozone die zaterdag in Brussel bijeenkomen, hebben ernstige twijfels over het Griekse verzoek voor noodsteun. Een deal om onderhandelingen te beginnen op basis van de hervormingsvoorstellen van Athene 'is verre van zeker'. 

Dit zeggen bronnen dicht bij de onderhandelingen zaterdag.

De Europese Commissie, Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben inmiddels een positieve beoordeling gegeven van de bezuinigingsplannen die de Griekse premier Alexis Tsipras donderdag indiende.

Frankrijk, Griekenlands meest krachtige bondgenoot in de Eurogroep, verwelkomde vrijdag de voorstellen, wat de verwachting verhoogde dat de ministers van Financiën zaterdag instemmen om dit weekend onderhandelingen te beginnen. Dat zou een faillissement van Griekenland afwenden en voorkomen dat het land zonder euro's komt te zitten.

Tijdelijke Grexit

Griekenland zou voor minstens vijf jaar en dus tijdelijk de eurozone moeten verlaten of Athene moet met betere voorstellen komen voor financiële steun. Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine op zondag heeft de Duitse minister Wolfgang Schäuble dat voorgesteld.

De minister vergadert momenteel in Brussel met zijn collega-ministers van de eurozone over Griekenland.

Een Griekse regeringswoordvoerder ontkende tegenover persbureau Reuters dat Schäuble of iemand anders gesproken heeft over een (tijdelijk) vertrek van Griekenland uit de muntunie.

De jongste voorstellen van Griekenland voor hervormingen en besparingen in ruil voor financiële steun zijn volgens Schäuble onvoldoende en zorgen niet op lange termijn voor economische groei.

De minister wil dus betere voorstellen en stelt voor dat de Grieken voor 50 miljard euro staatsbezittingen verkopen. Anders is een 'time out' uit de eurozone de tweede optie, tijd waarbinnen Griekenland zijn schuldenberg kan aanpakken. Het land zou wel lid blijven van de EU en op ''groeibevorderende, humanitaire en technische'' ondersteuning kunnen rekenen.

Conflict 

Volgens de Duitse krant Bild zitten Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar Minister van Financiën Wolfgang Schäuble niet op een lijn. Bild meldt dat Merkel wil instemmen met de voorstellen die de Grieken hebben gedaan. Schäuble zou tegen de plannen zijn omdat ze nog 'niet bevredigend genoeg' zijn volgens hem.  

De Franse minister van Economie Emmanuel Macron zegt in een interview met de Duitse krant Die Welt van zaterdag, dat een reddingsplan voor Griekenland ook een vermindering van de schuldenlast moet inhouden.

De Duitse regering heeft zich steeds verzet tegen een herstructurering van de Griekse schulden. Volgens het ministerie van Financiën zou Berlijn nooit enige vorm van schuldreductie accepteren die de werkelijke waarde zou verlagen.

Maar Macron houdt vol dat een versoepeling van de schuldenlast nodig is. ''Het is noodzakelijk de schuldenlast te verminderen, zodat de Griekse economie niet ten onder gaat'', zei hij. Het pad naar de oplossing van het Griekse probleem betekent ook een verdieping van structurele hervormingen, aldus Macron.

''Maar meer concurrentie betekent niet meer sparen'', voegde hij eraan toe. Investeringen zijn volgens hem ook essentieel voor groei in Griekenland.

Dijsselbloem

Het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden zal lastig zijn. Dat zei voorzitter van het overleg, minister Jeroen Dijsselbloem, zaterdag voorafgaand aan de Eurogroep.

De Grieken deden deze week een formeel verzoek voor steun uit het Europese noodfonds ESM en onderbouwden deze met een lijst met hervormings- en besparingsmaatregelen. Dijsselbloem wees zowel op de inhoud van de voorstellen, die zorgen baren, als over het gebrek aan vertrouwen. ''Op papier zijn de voorstellen niet goed genoeg en als ze dat op papier al wel zijn, dan is de vraag of ze wel van de grond komen.''

Dijsselbloem vroeg zich dan ook hardop af of ''de Grieken echt gaan doen wat ze beloven en of ze de maatregelen ook gaan doorvoeren''. Volgens Dijsselbloem zijn dat de belangrijkste hobbels die zaterdag genomen moeten worden. ''Dit wordt een moeilijk overleg.''

Video: Dijsselbloem verwacht moeizaam overleg 

Zowel op het gebied van begrotingsdiscipline als hervormingen schieten de ingediende voorstellen tekort, zei Dijsselbloem. Bovendien is de economische situatie in Griekenland verder verslechterd. Het is dan nog de vraag of er niet meer nodig zou moeten zijn om de Griekse economie er weer bovenop te helpen, vroeg Dijsselbloem zich af.

Maar het grootste punt is of de andere achttien eurolanden er genoeg vertrouwen in hebben dat de Grieken het ook gaan doen.

Wiebes

De Grieken zullen nog wel een aantal toezeggingen moeten doen voordat eurolanden bereid zijn te gaan praten over een derde steunpakket voor het noodlijdende land. Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes zaterdag voor aanvang van vergadering van de Eurogroep. Vertrouwen herstellen, daar draait het om.

Door een officiële aanvraag te doen en uitgewerkte hervormings- en besparingsplannen in te dienen hebben ''de Grieken een stap gezet'', zei Wiebes.

Volgens Wiebes is uit de toetsing van de voorstellen door de experts van de geldschieters gebleken dat er ''nog wel wat voorwaarden ingevuld moeten worden voordat onderhandelingen begonnen kunnen worden''. Volgens de staatssecretaris, die Nederland vertegenwoordigt omdat minister Jeroen Dijsselbloem voorzitter is, zijn de experts kritisch over de plannen.

Video: Wiebes vindt dat Grieken nog toezeggingen moeten doen

Vertrouwen

Het vertrouwen in de Grieken heeft bij de eurolanden een flinke deuk opgelopen, zei Wiebes. ''Dit gaat over voorstellen die massaal zijn afgewezen en waarover de Griekse regering zei dat het ook het beste was deze te verwerpen. Daar zijn grote zorgen over.'' Wiebes wil echt zeker weten dat de Griekse regering deze plannen ook daadwerkelijk van plan is uit te voeren.

Ook in het verleden waren er grootse plannen, maar werden die niet uitgevoerd. Wiebes noemde dit het ''gebrek aan implementatiekracht'' van de Grieken. Hij doelde onder meer op het privatiseren van overheidsbedrijven. ''Er waren grote ambities maar er is maar een snippertje van terechtgekomen.''