De Griekse voorstellen die premier Alexis Tsipras donderdag naar de Eurogroep heeft gestuurd, vormen een basis voor verdere onderhandelingen.

Dit hebben de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geoordeeld, zo meldt een anonieme official aan persbureau Reuters.

"Onder bepaalde voorwaarden zien ze de voorstellen gezamenlijk als een basis voor onderhandelingen over een ESM-programma", aldus de anonieme bron. Het ESM is het permanente Europese noodfonds waar Griekenland een beroep op wil doen. 

Het positieve oordeel van de drie instituten is een belangrijke stap naar een eventueel akkoord. Zaterdagmiddag om 15.00 uur (Nederlandse tijd) komt de Eurogroep bijeen. Mogelijk wordt hier al een akkoord bereikt, maar anders is er zondagmiddag om 16.00 uur nog een extra eurotop.

Tsipras won vrijdagnacht de steun van het Griekse parlement voor een nieuw voorstel. Binnen zijn eigen partij, het linkse Syriza, is de weerstand groot tegen de plannen, maar oppositiepartijen steunen de plannen. Zo'n 251 van de 300 parlementsleden hebben voorgestemd

In het nieuwste voorstel worden de maatregelen waar het Griekse volk een week geleden nog tegenstemden voor een groot deel alsnog overgenomen. Zo worden belastingvoordelen voor de toeristische eilanden afgeschaft en gaat de pensioenleeftijd eerder omhoog.