VOORBURG - Werklozen krijgen steeds meer kansen op de arbeidsmarkt. In het tweede kwartaal stonden er 121.000 vacatures gregistreerd. Dat zijn er 6000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd. "Na een jarenlange daling stijgt het aantal vacatures al drie kwartalen op rij."

" De sterkste toename deed zich de afgelopen drie kwartalen voor in de commerciële dienstverlening", aldus het CBS. In het tweede kwartaal vond de toename van het aantal vacatures in bijna alle bedrijfstakken plaats. De handel en de gezondheidszorg zagen echter een lichte daling.

Vacatures

Verder doen kleine bedrijven het goed in vergelijking met grotere ondernemingen. "Eind juni 2004 stonden 50.000 vacatures open bij bedrijven met minder dan tien werknemers. Dat zijn er 11.000 meer dan een jaar eerder", zegt het CBS.

Behalve een stijging van het aantal vacatures is de arbeidsmarkt bovendien meer in beweging, aldus het bureau. Dat betekent dat mensen steeds sneller van baan veranderen.

Het CBS spreekt al een paar maanden bemoedigende woorden over de arbeidsmarkt. Eind augustus meldde het een daling van het aantal werklozen in de periode van mei tot en met juli. Toen zaten 485.000 mensen zonder baan, duizend minder dan het gemiddelde in de maanden april, mei en juni.