De steun van het Griekse parlement voor de bezuinigings- en hervormingsvoorstellen die de Griekse regering heeft voorgelegd aan de schuldeisers ''helpt zeker''. 

Dat zei Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag kort voor het begin van de ministerraad.

Volg het liveblog over de Griekse plannen

''Als er brede steun voor is in Griekenland geeft dat natuurlijk meer geloofwaardigheid'', zei de bewindsman. Op de vraag of er weer hoop gloort, reageerde hij met: ''Dat kan ik nog niet zeggen''.

De EU, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bekijken de plannen van de Grieken en komen later vrijdag vermoedelijk nog met een oordeel. Volgens Dijsselbloem heeft Athene een ''uitgebreid stuk tekst'' gestuurd, maar de ''kwaliteit ervan moet nog echt goed bekeken worden''.

De drie instellingen kijken of de initiatieven van premier Alexis Tsipras economisch tot structuurversterking leiden. ''En dan gaan we kijken wat onder de streep de rekening wordt en wat de steun wordt die nog nodig is.'' Het steunbedrag moet nog worden berekend, voegde Dijsselbloem eraan toe. Volgens sommige bronnen gaat het om een bedrag van 53 miljard euro.

Serieus en geloofwaardig

De Franse president François Hollande liet vrijdag via Twitter weten dat de voorstellen van de Grieken serieus en geloofwaardig zijn. 

De voorstellen laten zien dat de Grieken vastberaden zijn om in de eurozone te blijven, aldus Hollande. Ten aanzien van de besluiten die dit weekeinde binnen de EU op dit vlak moeten worden genomen, zei hij dat er nog niets vaststaat en dat alles nog kan gebeuren.

Uit het Duitse kamp werd gereserveerder gereageerd op de voorstellen, die sterk lijken op de eisen die het Griekse volk vorige zondag nog verwierp bij het referendum over noodsteun. Een anonieme bron binnen de Duitse regering zei tegen persbureau Bloomberg dat de nieuwe aanvraag voor financiële hulp meerdere jaren beslaat, waardoor de voorwaarden voor leningen strenger moeten zijn dan de voorstellen waarover bij het referendum werd gestemd.

De Italiaanse premier Matteo Renzi sprak de hoop uit dat de ministers van Financiën van de eurolanden zaterdag al overeenstemming kunnen bereiken over nieuwe steun voor de Grieken. De geplande top van EU-regeringsleiders op zondag zou dan niet nodig zijn.

Eurotop

Dijsselbloem ontving de Griekse voorstellen donderdagavond. Zaterdag komen de eurolanden bijeen om ze te bespreken. Zondag komen de Europese leiders dan opnieuw bijeen. Op de vraag of er weer hoop gloort, reageerde Dijsselbloem met: ''Dat kan ik nog niet zeggen''.

Tijdlijn Griekenland

© NU.nl/Jerry Vermanen