De Griekse regering heeft een nieuw pakket aan hervormingen en besparingen verstuurd naar de Eurogroep. Premier Alexis Tsipras wil de belastingen verhogen en korten op pensioenen, in ruil voor noodsteun van ruim 53 miljard euro.
 

Volg het liveblog over de Griekse plannen

Dat melden Griekse media. Dat geld is bedoeld voor de komende drie jaar.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft de ontvangst van de stukken bevestigd, meldt zijn woordvoerder.

In het nieuwe plan verdwijnt de toeslag op de laagste pensioenen vanaf eind 2016 en gaat de pensioengerechtigde leeftijd in 2022 omhoog naar 67 jaar. Daarnaast verdwijnen de gunstige btw-tarieven voor de Griekse eilanden.

Verder gaat de belasting omhoog in restaurants en hotels en verdwijnt het gunstige belastingtarief voor rederijen. Ook de uitgaven aan Defensie worden teruggedrongen.

Over 2015 wordt het budget met 100 miljoen euro gekort en over 2016 met 200 miljoen euro. Volgens Griekse media sprokkelt Tsipras met de nieuwe voorstellen 10 tot 12 miljard euro bij elkaar.

Video: Grieks kabinet wil pensioenen korten en belastingen verhogen

Deadline

De nieuwe voorstellen zouden 2,5 uur voor het verlopen van de deadline per e-mail naar Dijsselbloem gestuurd zijn en zijn al goedgekeurd door het Griekse kabinet. De regering van premier Tsipras gaat het Griekse parlement vrijdag vragen in te stemmen met de hervormingen.

De Griekse regering heeft financiële steun nodig, maar krijgt die uitsluitend als zij met geloofwaardige en omvattende voorstellen voor hervormingen en besparingen komt. Zonder oplossing dreigen de Griekse banken om te vallen.

Deskundigen

Nu gaan deskundigen zich over de inhoud van de voorstellen buigen. Experts van de drie geldschieters, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), moeten kijken of de Grieken aan de eisen voor financiële steun voldoen.

Athene kwam met de maatregelen om geld te kunnen krijgen uit het Europese noodfonds ESM. Dat fonds mag alleen maar geld verstrekken onder strenge voorwaarden. De geldschieters eisen concrete en realistische voorstellen. Griekenland deed de nieuwe aanvraag voor steun afgelopen woensdag.

Megaschuld

Mocht vrijdag doorsijpelen dat de deskundigen tevreden zijn met de aangekondigde stappen van de Griekse regering, dan groeit de kans dat Griekenland met zijn megaschuld in de eurozone kan blijven.

De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) kunnen dan zaterdag het licht op groen zetten voor onderhandelingen over het nieuwe, derde steunpakket voor Griekenland. Ook komt er mogelijk een overbruggingskrediet. Als blijkt dat de experts ontevreden zijn, wordt een goedkeuring door de Eurogroep onwaarschijnlijk.

Eurotop

De Eurogroep onder leiding van Dijsselbloem komt zaterdag vanaf 15.00 uur bij elkaar. Vervolgens moet op een top van de Europese leiders zondag in Brussel dan de knoop worden doorgehakt over de toekomst van de Grieken in de eurozone.

Bij deze eurotop zijn de regeringsleiders en staatshoofden van alle 28 lidstaten aanwezig. De bijeenkomst begint om 16.00 uur in Brussel.