AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam heeft zich vrijdagochtend ontworsteld aan de verliezen die er bij aanvang van de handel op de borden stonden. Dit was vooral te danken aan de financiële fondsen, die vooraan prijkten in de AEX-index.


Bekijk video

De AEX stond rond het middaguur 1,54 punt hoger (0,3 procent) op ,77 punten, terwijl de belangrijkste beursgraadmeter op het Damrak aanvankelijk nog door de 500-puntengrens leek te zakken. Toch liep Amsterdam uit de pas met de overige beurzen in Europa, die comfortabelere winsten boekten. Londen steeg 1,1 procent en Frankfurt en Parijs 1 procent.

"We houden de voeten droog", zo typeerde een handelaar de stemming. Amsterdam had het vooral zwaar door forse koersdalingen van Numico en ASML. Numico, het voedingsmiddelenbedrijf uit Zoetermeer, verraste beleggers onaangenaam met de mededeling dat de winst dit jaar onder die van 2001 zal uitvallen. Vooral de Amerikaanse vitaminemarkt doet Numico de das om. De kwartaalcijfers vielen ook niet mee en de financiële markten lieten het aandeel hard vallen: min 8 procent op 26,40 euro.

ASML, een belangrijke leverancier van chipproducenten, zakte 6,1 procent tot 22,63 euro. Dit was vooral het gevolg van dalende koersen van de chipsector in de Verenigde Staten. Intel bijvoorbeeld was een van de sterkste dalers in de Dow-Jonesindex.

Verder had Wall Street, waar donderdag de beurzen verdeeld eindigden, weinig invloed op de Europese handel. Beleggers wachtten wel met smart op Amerikaanse werkgelegenheidscijfers die vrijdagmiddag naar buiten komen. De verwachting is dat in april er weer meer banen zijn bijgekomen in de VS.

De grootste stijger in de AEX-index was ING met een stijging van bijna 2,2 procent tot 29,11 euro. In de gehele Europese financiële sector waren koersstijgingen te zien. In het aandeel Aegon (plus ,6 procent) zat ook nog een beetje fantasie. Het gerucht dat de verzekeraar de Britse levensverzekeraar Britannic wil kopen keerde terug.

Koninklijke Olie

Koninklijke Olie profiteerde nog steeds van zijn meevallende kwartaalresultaten, die donderdag werden gepresenteerd. De 'Olies' werden 2,1 procent duurder.

KPN leek zich gaandeweg de handel te herstellen. Donderdag zakte het telecomfonds 12,5 procent door geruchten dat de i-modeverkopen tegenvallen. Bij aanvang van de handel vrijdag zette de koersval door, mede door geruchten dat het Britse Vodafone met een winstwaarschuwing zou komen. Toen Vodafone de markten kalmeerde door 'alleen maar' de verwachtingen voor het Europese vasteland bij te stellen, herstelde KPN. Vodafone moest in Londen zwaar boeten (min 5,5 procent), maar nam niet de gehele telecomsector mee.

Euro

In de valutahandel steeg de euro van 0,9030 naar 0,9065 dollar. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6165 naar 0,6190 pond.