DEN HAAG - Ongeveer 2 miljoen belastingbetalers hoeven voortaan niet meer elk jaar de aanvraag voorlopige teruggaaf voor de Belastingdienst in te vullen. Als er niets wijzigt in hun financiële huishouding betaalt de fiscus het geld automatisch uit. Het scheelt de Belastingdienst jaarlijks enkele miljoenen euro's aan porto, enveloppen en diskettes.

De dienst stuurt deze maand uitleg naar 3 miljoen belastingbetalers die gebruik maken van de voorlopige teruggaaf. Alleen mensen bij wie de situatie verandert, moeten de teruggaaf wijzigen of stopzetten. Uit onderzoek van de dienst bleek dat eenderde een wijziging doorgeeft, zei een woordvoerder dinsdag.

Het kabinet had de maatregel overigens al op prinsjesdag 2003 aangekondigd. Het wil daarmee de administratieve lastendruk voor belastingplichtigen en de Belastingdienst terugbrengen. Elk jaar een formulier invullen bracht voor zowel de burger als de fiscus veel werk met zich mee, lichtte de woordvoerder toe.

Volgens hem krijgt een huishouding gemiddeld 200 euro per maand. Uiterlijk 23 december dit jaar volgt een beschikking wat zij volgend jaar ontvangen. Dat geldt ook voor de mensen die een wijziging hebben doorgegeven.