Griekse banken blijven tot maandag dicht

De Griekse banken blijven tot maandag gesloten.

Het maximum bedrag dat rekeninghouders er kunnen opnemen blijft 60 euro per dag. Dit werd woensdag op de Griekse staatstelevisie bekendgemaakt.

In de confrontatie met de Europese geldschieters besloot de regering eind juni de banken te sluiten uit vrees dat het beschikbare geld massaal zou worden opgenomen.

Toen werd aangekondigd dat de banken dinsdag 7 juli weer gewoon open zouden gaan. Later werd bekendgemaakt dat de banken ook dinsdag en woensdag dicht zouden blijven.

Schuldenprogramma

De banken zijn al anderhalve week gesloten als gevolg van mislukte onderhandelingen voor het verstrijken van het schuldenprogramma op 1 juli.

De Griekse banken hebben de grootste moeite om hun pinautomaten te vullen. Ze hebben amper geld voorhanden en door de beperkingen in het betalingsverkeer staan er sinds de sluiting dagelijks drommen mensen bij de machines in de rij. Het ministerie komt later op de dag met nieuwe kapitaalbeperkingen.

Ultieme deadline

De Europese geldschieters van Griekenland stelden dinsdag de 'ultieme deadline'. Uiterlijk aanstaande zondag moet er een akkoord komen. Gebeurt dat niet dan kan het zijn dat noodplannen voor een Grieks vertrek uit de euro in werking treden.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan geen uitzondering maken op de regels voor Griekenland. Dat liet directeur Christine Lagarde woensdag weten tijdens een bijeenkomst in Washington.

Acute crisis

Lagarde benadrukte dat Griekenland zich in een ''acute crisis" bevindt en dat er snel een oplossing moet worden gevonden. Ze zei daarbij andermaal dat Griekenland een herstructurering van de schuldenlast nodig heeft, maar ook dat het IMF niet aan de eigen regels kan tornen.

Eerder maakte een IMF-functionaris al bekend dat Athene niet op directe financiële hulp van het IMF hoeft te rekenen. De Grieken misten vorige week een afbetaling aan de internationale geldschieter. Landen die niet aan hun verplichtingen voldoen, komen niet in aanmerking voor nieuwe kredieten.

Lees meer over:
Tip de redactie