Paul Rosenmöller wordt vanaf 15 juli voorzitter bij de toezichtsraad van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Dat maakt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) woensdag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Hiermee volgt de minister de voordracht van de waarnemend voorzitter van de raad van toezicht. Naast de benoeming van oud-politicus Rosenmöller, treden ook Annemarie van Gaal, Rob Becker en Bart Koolstra toe tot de toezichtsraad van AFM.

Rosenmöller is, zo meldt AFM bij de bekendmaking van de nieuwe samenstelling van de raad, nadrukkelijk gevraagd om zijn "politiek-bestuurlijke expertise binnen de raad van toezicht te brengen".

Hij heeft door zijn dertien jaar ervaring als Tweede Kamerlid bij GroenLinks volgens de toezichthouder een "goed gevoel voor maatschappelijke en politiek-bestuurlijke vraagstukken en verhoudingen". 

De nieuwe leden van de raad worden benoemd voor een periode van vier jaar. 

Diversiteit

De waarnemend voorzitter, Diana van Everdingen, is tevreden met de nieuwe samenstelling van de raad van toezicht. "De AFM opereert in een complex maatschappelijk krachtenveld.

De diversiteit in achtergrond van de leden maakt het mogelijk om als team in de volle breedte op het functioneren van het AFM bestuur te kunnen toezien", aldus Van Everdingen.

De vorige voorzitter van de raad, George Möller, stapte begin januari per direct op, naar aanleiding van de kritiek van Dijsselbloem. Möller werd in december al gevraagd af te treden, maar hij zou wel enkele maanden aanblijven om voor een goede opvolging te zorgen.

Möller bestempelde het onderzoeksrapport dat hem en zijn mede-commissarissen hun baan kostte als tendentieus. Volgens de voorzitter was het duidelijk dat er zware conclusies in het rapport moesten komen, ook al stonden die "in geen verhouding" tot de onderliggende feiten.