De Griekse regering heeft een aanvraag voor een nieuw steunpakket van drie jaar ingediend bij het Europese noodfonds ESM.

Lees hier ons liveblog

Dat maakt het ESM woensdag bekend.

Het gaat om een steunpakket van drie jaar, zo valt te lezen in de brief die de Griekse regering naar het noodfonds stuurde. Vorige week vroegen de Grieken om een steunpakket van 29 miljard euro uit het noodfonds, verspreid over twee jaar. 

Er valt ook te lezen dat de Grieken volgende week al hervormingen op het gebied van belastingen en pensioenen kunnen doorvoeren. Verdere details over hervormingen en bezuinigingen worden donderdag naar de Eurogroep gestuurd. 

Tussen de regels door vraagt de Griekse regering in zijn brief ook om schuldenverlichting, maar dat lijkt een brug te ver voor veel regeringsleiders. 

Video: Grieken komen met hervormingsvoorstellen

Eurogroep

Het verzoek van de Grieken is ook naar de Eurogroep gestuurd, meldt de woordvoerder van Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem. De werkgroep van de Eurogroep, die normaal gesproken de vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurozone voorbereidt, bekijkt deze aanvraag woensdag nog. Er staat volgens de woordvoerder geen telefonisch overleg op de agenda tussen de ministers.

Het noodfonds ESM is in 2012 opgericht om de schuldencrisis in de eurozone te bestrijden. Er kan ongeveer 80 miljard euro in gestort worden, waardoor een leencapaciteit van 500 miljard euro mogelijk is. De bijdrage van Nederland is 4,6 miljard euro, er is 35,4 miljard euro opvraagbaar.

Deadline

Er werd alom uitgekeken naar de aanvraag, die eigenlijk een dag eerder werd verwacht. De Grieken dachten dat die aanvraag nog geldig was, maar de eurolanden willen dat er een nieuwe aanvraag wordt ingediend. 

Griekenland moet uiterlijk donderdag met concrete plannen komen om te bezuinigen en te hervormen. Donderdag worden de voorstellen doorgerekend door de geldschieters (Europese Unie, Europese Centrale Bank, Internationaal Monetair Fonds).

Vervolgens is het zaterdag de beurt aan de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden, om zich over de plannen te buigen. 

Zondag is er een speciale Eurotop met de 28 EU-landen die ook in het teken van de Griekse steunaanvraag staat. Tijdens die bijeenkomst wordt een beslissing genomen over de toekomst van de Grieken binnen Europa.

ECB

De ECB heeft ondertussen al twee weken het maximale bedrag niet meer verhoogd dat via de Griekse centrale bank aan noodsteun (ELA) kan worden verleend. Bloomberg meldt dat dit woensdag ook niet meer gaat gebeuren. 

Mede door het handhaven van de ELA door de ECB zijn de Griekse banken al anderhalve week dicht. Eerder op de dag werd al gemeld dat de banken in ieder geval deze week niet meer open gaan.

Tijdlijn Griekenland

© NU.nl/Jerry Vermanen

Dossier Griekenland