Palmoliegigant Wilmar, die wordt gefinancierd door Rabobank, maakt zich schuldig aan landroof en het vernietigen van bosgebieden, landbouwgronden en waterbronnen in Nigeria. 

Dat stelt Milieudefensie op basis van een woensdag gepubliceerd onderzoek. De actiegroep roept de Nederlandse bank op om de banden met het bedrijf te verbreken als het hier niet per direct mee stopt. Ook moeten getroffen mensen worden gecompenseerd.

Voor het rapport van een zusterorganisatie van Milieudefensie is gebruikgemaakt van ooggetuigenverslagen, satellietkaarten en archiefgegevens van Wilmar zelf.

Hieruit blijkt onder meer dat het Singaporese bedrijf heeft nagelaten om vooraf toestemming van de lokale gemeenschappen te krijgen. Ook zou het voortbestaan van de bedreigde Cross River gorilla's in het geding zijn, doordat een concessie van Wilmar zich uitstrekt tot in een aantal oerwoudreservaten.

Geen nieuwe feiten 

Rabobank laat in een reactie weten snel met Milieudefensie in gesprek te gaan. De bank heeft de indruk dat veel constateringen uit het rapport geen nieuwe feiten betreft. Maar als dat wel het geval is, zal Rabobank Wilmar om een toelichting gaan vragen. Een woordvoerster benadrukt dat het bankbedrijf de internationale mensenrechten, waar landrechten en rechten van inheemse volken deel van uit maken, erg belangrijk vindt.

Rabobank heeft volgens het rapport 144 miljoen euro aan leningen bij Wilmar uitstaan. De bank werd door Milieudefensie eerder al aangesproken op financiële betrokkenheid bij bedrijven die zich schuldig maken aan landroof.