De Griekse economie staat aan de rand van de afgrond. Als zondag geen overeenstemming wordt bereikt over een nieuw hulpprogramma voor het zo goed als failliete land, dreigt een totale ineenstorting.

Volg hier ons liveblog

Dat zegt de Franse bestuurder Christian Noyer van de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag tegen de radiozender Europe 1.

Noyer zei dat zonder akkoord, de centrale bank zich gedwongen ziet definitief een streep te zetten door de noodsteun waarmee de Griekse financiële sector al maanden op de been wordt gehouden.

''De ECB kan niet oneindig risico's blijven nemen om de Griekse banken te ondersteunen'', zei hij.

Onzeker

Het voortbestaan van de Griekse banken is uiterst onzeker zonder de steun van de centrale bank. Donderdag moeten de Grieken met een geloofwaardig plan komen dat op de zondag erna door de Europese regeringsleiders wordt beoordeeld. 

Het is de laatste kans voor de Grieken om een akkoord met zijn geldschieters te bereiken.  

Geruchten nieuwe munt 

Het Griekse ministerie van Financiën ontkende woensdag dat er wordt gewerkt aan de invoering van een parallelle munteenheid. De Griekse krant Kathimerini schreef op basis van anonieme bronnen dat er voorbereidingen werden getroffen voor de uitgifte van schuldbewijzen, als middel om ambtenarensalarissen en pensioenen te betalen.

Daarmee zou een nieuwe munteenheid ontstaan, die kan worden gebruikt als Griekenland er deze week niet in slaagt alsnog een akkoord te sluiten met de andere eurolanden over nieuwe financiële steun.

Volgens het ministerie is het bericht echter ''volledig ongefundeerd''. Het ministerie noemde het bericht een aanval op het land, op een moment dat de onderhandelingen met schuldeisers in een cruciale fase zijn beland.