De nieuwe Griekse minister van Financiën, Euklides Tsakalotos, heeft geen voorstellen gepresenteerd voor een nieuw Grieks reddingsplan tijdens zijn eerste vergadering met de Eurogroep dinsdagmiddag in Brussel.

Lees ook ons liveblog (gesloten)

De Grieken zullen opnieuw en formeel om steun moeten gaan vragen, stelde Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van het ingelaste overleg in Brussel.

Dinsdagavond iets voor 19.00 uur startte de Eurotop met de regeringsleiders van de eurolanden. Ook daar staat het Griekse probleem op de agenda.

Athene heeft eerder al laten weten dat het een tweejarig reddingsplan wil voor ruim 29 miljard euro gefinancierd uit het noodfonds ESM. De Grieken waren in de veronderstelling dat dat verzoek nog gold, maar volgens de eurolanden moet dit opnieuw. ''Voor ons is de politieke situatie veranderd en zijn die eerdere brieven niet meer actueel'', zei Dijsselbloem.

Dijsselbloem doelde daarmee onder meer op het referendum van afgelopen zondag waarbij de Grieken massaal het voorstel voor de financiële redding van Griekenland door de geldschieters van de hand wezen. Bovendien is het steunprogramma dat Griekenland jaren overeind hield, vorige week dinsdag verlopen.

Proces

De Griekse regering zal dinsdag, dan wel uiterlijk woensdagochtend de brief indienen, zei Dijsselbloem. ''Dan beginnen we het hele proces om het verzoek te beoordelen.'' Hij benadrukte dat het moet gaan om een geloofwaardig pakket om de Griekse economie er bovenop te helpen.

Aan een nieuw, derde steunpakket zullen ook strenge voorwaarden voor hervormingen en besparingen kleven, zo waarschuwden meerdere bewindslieden al.

Volgende week maandag staat er een reguliere eurogroepvergadering gepland. Het is nu nog niet duidelijk of er tussen dinsdag en dan nog een extra overleg wordt ingelast.

Video: Grieken komen niet met nieuw voorstel

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukte dinsdag in Brussel dat er voor onderhandelingen met de Grieken over nieuwe hulp nog geen basis is.

Merkel benadrukte dat het niet meer ''om weken gaat, maar om dagen'' voor een Grieks steunprogramma. Zij eiste van de Griekse regering hervormingen in ruil voor financiële steun, want ''solidariteit is onlosmakelijk verbonden met eigen verantwoordelijkheid, prestatie met tegenprestatie''.

Tsipras

De Griekse premier, Alexis Tsipras zou voor de Eurotop dinsdagavond eerst nog een ontmoeting hebben gehad met Merkel en de Franse president François Hollande.

Woensdag spreekt Tsipras het Europees Parlement (EP) toe, zo laat EP-voorzitter Martin Schulz weten via Twitter. 

ALDE, de liberale fractie in het EP, heeft Tsipras gevraagd om deel te nemen aan het debat om uit te leggen waaraan hij het geld van de Europese belastingbetaler gaat uitgeven. In eerste instantie wees Tsipras de uitnodiging van de hand.

Video: Eurolanden leggen druk bij Grieken

Flutverhaal

Premier Mark Rutte zei maandagavond nog tegen de Tweede Kamer dat de Grieken dinsdag niet met een "flutverhaal" zouden moeten komen. Dinsdag verklaarde hij dat de Griekse regering op dit moment een groot risico neemt met de belangen van het Griekse volk.

Athene moet volgens Rutte met vergaande voorstellen komen om de problemen in het land aan te pakken, ''anders loopt het snel af''. Rutte stelde vlak voor de ingelaste top "zeer somber" te zijn over de top. Hij vroeg zich af of Griekenland wel met voorstellen wil komen.

De deadline voor een verlenging van het vorige steunprogramma is 1 juli verlopen. Dat plan bestaat nu officieel ook niet meer en maakt daarom ook geen onderdeel uit van de onderhandelingen.