Humanitaire hulp voor Grieken in voorbereiding

In Brussel gaan stemmen op om het noodlijdende Griekenland humanitaire hulp te geven. De leiders van de eurolanden praten er zeer waarschijnlijk over tijdens hun ingelaste top over Griekenland dinsdagavond in Brussel. 

''Dat is niet uitgesloten'', aldus een woordvoerder van de top.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, en andere sociaaldemocraten pleiten nadrukkelijk voor onmiddellijke hulp aan Griekenland. Zij willen dat openbare diensten blijven functioneren en behoeftige mensen de spullen krijgen die nodig zijn om te overleven.

Schulz wijst op gepensioneerden die geen medicamenten meer kunnen kopen omdat zij door de gedwongen sluiting van banken geen geld meer hebben. Omdat de internationale geldkraan is dichtgedraaid, kunnen Griekse burgers maximaal 60 euro per dag pinnen.

Premier Mark Rutte liet eerder al weten voorstander te zijn voor humanitaire hulp aan de Grieken. "Dit is een drama voor de Griekse bevolking, dat realiseer ik me. We moeten altijd bereid zijn humanitair bij te springen", zei Rutte.

Hulp

De Europese Commissie in Brussel inventariseert de mogelijkheden voor acute hulp. De Europese Unie staat de Grieken op andere manieren al bij om de sociale gevolgen van de aanhoudende crisis op te vangen, net als andere EU-lidstaten die het zwaarst zijn getroffen.

In de strijd tegen armoede zijn in periode 2014-2020 ruim 280 miljoen euro voor Griekenland voorzien. De allerarmsten bijvoorbeeld krijgen voedsel, kleding en zaken als zeep en shampoo. Mogelijk kan dit geld sneller beschikbaar komen.

Daarnaast vloeit speciale financiële steun naar Athene om nieuwe banen te scheppen en werklozen weer aan een baan te helpen. Verder wil Brussel tot 2020 met in totaal 35 miljard euro de Griekse economie weer op de rails te brengen, de landbouw stimuleren en de situatie op de arbeidsmarkt verbeteren.

Lees meer over:
Tip de redactie