Eurozone maakt zich weer op voor beslissende EU-top over Grieken

Regeringsleiders van de eurolanden bereiden zich dinsdag wederom voor op belangrijke vergaderingen die volledig in het teken staan van Griekenland.

Lees hier ons liveblog

Nadat de Grieken massaal 'nee' zeiden tegen de laatste voorstellen van de geldschieters, wordt er op het hoogste politieke niveau overlegd over wat de te nemen vervolgstappen zijn.

Om 13.00 uur overleggen de ministers van Financiën binnen de eurozone (de Eurogroep). Het zal de eerste bijeenkomst zijn waar de nieuwe Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos. Hij volgt Yanis Varoufakis op, die niet goed lag bij zijn Europese collega-ministers.

Eurotop

Daarna begint om 18.00 uur een speciale Eurotop. Normaliter schuiven hier de 28 regeringsleiders van de EU-landen bij aan, maar Donald Tusk, voorzitter van dit Europees orgaan, heeft voor deze gelegenheid alleen de leiders van de eurolanden uitgenodigd.

Daarnaast heeft Tusk ook de president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi en de voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem gevraagd de regeringsleiders te vergezellen.

Bij aankomst in Brussel liet Dijsselbloem weten dat de druk bij Griekenland ligt. "De situatie is penibele", aldus de bewindsman, die verwijst naar de Griekse banken die noodgedwongen dicht moeten blijven.

Steunpakket

De Grieken vragen de eurolanden hoogstwaarschijnlijk om een nieuw steunpakket, de banken zijn al ruim een week dicht en het wordt steeds lastiger om de pensioenen en salarissen van de Grieken te betalen. 

Het land zal op zijn beurt met geloofwaardige hervormings- en bezuinigingsvoorstellen moeten komen. Veel landen staan er inmiddels erg sceptisch tegenover om weer geld naar Griekenland over te maken.

Dossier Griekenland

Lees meer over:
Tip de redactie