Franse premier Valls ziet basis voor overeenkomst met Athene

De Franse premier Manuel Valls ziet een "basis voor een overeenkomst met Athene".

Dat heeft hij dinsdag gezegd tegen de Franse radiozender RTL.

"We kunnen niet het risico nemen dat Griekenland de eurozone verlaat", aldus Valls. Volgens de premier zou dat een bedreiging zijn voor de wereldwijde economie.

In Brussel wordt dinsdag opnieuw overleg gevoerd na het Griekse 'nee' tegen het reddingsplan van de geldschieters tijdens het referendum afgelopen zondag.

Om 13.00 uur gaat eerst de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden, met elkaar in gesprek. Om 18.00 uur verzamelen vervolgens de leiders van de eurolanden zich op uitnodiging van EU-president Donald Tusk. Hierbij zijn ook Jeroen Dijsselbloem en ECB-voorzitter Mario Draghi aanwezig.

Volgens Valls moet de Griekse premier Alexis Tsipras zijn verantwoordelijkheid nemen en dinsdag met voorstellen komen tijdens het overleg.

Juncker

Een oplossing voor Griekenland is er niet zomaar. Dat zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, dinsdag in het Europees Parlement in Straatburg.

Hij zei dat dat een vertrek van het land uit de eurozone, of zelfs uit de Europese Unie, geen optie is. "Dat zou een makkelijke oplossing zijn, en die bestaan niet. Het gaat om het sluiten van een compromis."

Een oplossing moet niet worden verwacht als dinsdag de regeringsleiders en staatshoofden van de negentien eurolanden naar Brussel komen. De top is vooral bedoeld om met elkaar te praten, zei Juncker, en "om de orde te herstellen in de situatie". Hij riep op tot gezond verstand. "We moeten onze ego's, en in mijn geval is dat een groot ego, opzij zetten."

Grieken aan zet

Het is aan de Griekse regering om duidelijk te maken hoe zij een weg uit de crisis ziet, zei Juncker. De Grieken zijn aan zet, en de Europese Commissie is bereid om samen te werken ''om een akkoord te bereiken in een redelijk tijdbestek''.

Juncker riep de Grieken vorige week in een emotionele speech op bij het zondag gehouden referendum ja te stemmen. Maar de Griekse bevolking koos massaal voor nee.

Juncker zei dat nu duidelijk moet worden waar de Grieken precies voor gestemd hebben. Hij onderstreepte dat de tekst die voorlag - de voorstellen voor een financieel reddingsplan voor Griekenland van de geldschieters- niet meer bestaat.

''Wij zijn vastberaden om een deal te sluiten’’, zei Juncker, maar hij waarschuwde ook dat de eurozone niet bestaat uit één democratie, maar uit negentien.

Lees meer over:
Tip de redactie