Demotie is ''gemeengoed'' aan het worden in het personeelsbeleid in Nederland.

Oudere werknemers worden bij steeds meer bedrijven gevraagd een stapje terug te doen op de arbeidsladder, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van salarisverwerker ADP.

Bij bijna de helft van de werkgevers staat het inmiddels op de agenda. Een kwart van de organisaties vraagt werknemers ook daadwerkelijk een lagere functie te bekleden.

"Mensen moeten langer doorwerken en doorwerken binnen de huidige functie is niet altijd een juiste optie. De belangrijkste aanleiding voor demotie is ervoor te zorgen dat medewerkers langer gezond doorwerken", aldus ADP.

Als de werknemer en de werkgever samen afspreken om demotie door te voeren, worden in 65 procent van de gevallen de arbeidsvoorwaarden geleidelijk aangepast.

Smoesje

Volgens vakbonden FNV en CNV gaat het vaak om verkapte bezuinigingsmaatregelen. ''Met het smoesje van 'demotie’ hopen sommige werkgevers een salarisverlaging op te dringen aan groepen werknemers.''

FNV is fel tegen demotie, maar heeft de indruk dat dit soort ingrepen van werkgevers in de praktijk nog zelden voorkomen. ''Als het al gebeurt, dan is het erg omstreden. Kijk naar de thuiszorgmedewerkers van Vérian die onlangs 30 procent van hun loon moesten inleveren, onder het mom van een functieverandering. Totdat de rechter daar - terecht- een stokje voor stak.''

De bond stelt dat werkgevers die écht vinden dat mensen die minder productief zijn minder moeten verdienen, beter wat kunnen doen aan de beloningen in de top van hun bedrijf.

Salaris inleveren

Er is ook een flink aantal werkgevers dat probeert te besparen door aan medewerkers te vragen bijvoorbeeld salaris of verlofuren in te leveren.

Dit jaar versobert 15 procent van de werkgevers het arbeidsvoorwaardenbeleid, aldus ADP. Dat is iets minder dan vorig jaar. Maar het is wel al het derde jaar op rij dat dit soort ingrepen op de agenda staan, constateert de salarisverwerker. Vooral financiële instellingen vragen hun medewerkers in te leveren, komt naar voren uit het onderzoek.

Het onderzoek werd gehouden onder ruim achthonderd medewerkers personeelszaken. Ook organisatieadviesbureau Berenschot werkte aan de studie mee.