Dijsselbloem ziet dat oplossing voor Grieken alleen maar moeilijker wordt

De oplossing voor de Griekse schuldenkwestie is alleen maar moeilijker geworden nu de bevolking tegen de voorstellen van de geldschieters heeft gestemd.

Volg hier ons liveblog over Griekenland

Dat zegt minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen  Dijsselbloem maandag.

"De uitslag van het referendum is duidelijk en dat erkennen we natuurlijk ook. Het brengt ons echter niet dichterbij een oplossing. Sterker nog: wanneer voorstellen worden afgewezen wordt het alleen maar moeilijker", zegt Dijsselbloem. 

"Tegelijkertijd ligt er een verzoek om over een ESM-programma te praten. We gaan nu eerst met het Nederlands kabinet overleggen. Morgen is er een Eurogroep en een bijeenkomst van de regeringsleiders van de eurozone. Dan gaan we kijken of we stap voor stap het proces kunnen redden." 

Dijsselbloem hamert erop dat er moeilijke maatregelen moeten worden genomen, anders komt het land er volgens hem niet meer bovenop. De komende dagen zal hij met zijn collega-ministers verkennen of er openingen zijn. "Maar makkelijke oplossingen zijn er niet", aldus Dijsselbloem.

Grexit

Na de uitslag van het referendum lijkt een oplossing voor nieuwe steun tussen Griekenland en de geldschieters verder weg. Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is daarmee dichterbij gekomen. ABN Amro schat die kans nu op 60 procent.

Maar een land kan niet zomaar uit de eurozone worden gezet, weet ook Dijsselbloem. "Het is niet eenvoudig om een deur dicht te doen. Griekenland is lid van de eurozone en de EU, dus we zijn ook partners."

"We gaan de komende dagen kijken of er een voldoende basis van vertrouwen en politieke ruimte is om een oplossing te vinden, maar dat moet eerst worden verkend", aldus Dijsselbloem.

Of dat vertrouwen er bij Dijsselbloem is, ligt aan de inhoud. "De Grieken moeten erkennen dat de Griekse economie er heel slecht voor staat en dat er veel moet gebeuren." 

Dijsselbloem: 'Griekenland moet erkennen de economie er slecht voor staat'

Varoufakis

Over het vertrek van Yannis Varoufakis als Grieks minister van Financiën was Dijsselbloem kort.

"Ik heb geen problemen met personen. Het gaat om de toon en de inhoudelijke inbreng. Daar moeten we ons op richten. Dat is de enige manier om een oplossing te vinden."

Varoufakis stond al langer onder druk. Hij vergeleek het optreden van Europa tegen Griekenland met terrorisme.

Asscher

Vicepremier Lodewijk Asscher zegt maandag dat de Grieken wel voor de euro zijn, maar tegen de afspraken zijn die bij de euro horen. "Het is belangrijk dat ze (Griekenland, red.) bij de euro blijven, maar dat kan alleen als je je aan de afspraken houdt", zegt Asscher.

De bewindsman benadrukt dat het land iets moet doen aan de economische groei en aan de hoge schulden

Asscher: 'Griekenland moet iets doen aan de hoge schulden'

Lees meer over:
Tip de redactie