Griekenland heeft een voorstel ingediend om belasting te kunnen heffen op de grote hoeveelheid zwart geld die naar verluidt door Grieken op Zwitserse banken is gezet.

Dat bericht NZZ am Sonntag zondag op basis van anonieme bronnen.

Een woordvoerder van het Zwitserse ministerie van Financiën kon het voorstel niet bevestigen, maar liet wel weten dat er gesprekken gaande zijn tussen het land en Griekenland.

Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zou persoonlijk bij die gesprekken aanwezig zijn geweest. 

Volgens de Zwitserse krant wil Griekenland inwoners met onbelast geld de kans bieden om dit legaal te maken, tegen een tarief van 21 procent. In ruil voor het verlenen van amnestie aan de zwartspaarders zou het noodlijdende land in korte tijd een aanzienlijk bedrag aan belasting kunnen innen.

Het hoofd van communicatie bij het Zwitserse secretariaat voor internationale financiële zaken, Mario Tuor, zou blij zijn met het voorstel vanuit Griekenland.

Miljarden euro's

De twee landen zijn al sinds 2011 met elkaar in overleg over het geld dat Grieken op Zwitserse rekeningen zouden hebben gezet de afgelopen jaren. Naar verluidt gaat het om tientallen of zelfs honderden miljarden euro's.

NZZ Am Sonntag meldt dat het voorstel nog wel eerst moet worden goedgekeurd door zowel het Griekse parlement als de Zwitserse autoriteiten. Het land zou echter klaar zijn voor een snelle afwikkeling.

Varoufakis heeft echter aangekondigd dat hij zijn functie als minister neerlegt als het Grieks referendum van deze zondag in het voordeel van ja-stemmers valt.  

De Zwitserse krant meldt dat die uitkomst de onderhandelingen mogenlijk verder kan vertragen. In april beloofde Varoufakis nog met wetgeving te komen om onbelast geld in Zwitserland aan banden te leggen.