De Griekse premier Alexis Tsipras heeft nogmaals herhaald dat zijn land een schuldenverlichting nodig heeft. Hij haalt daarbij het IMF-rapport aan waarin een herstructurering en nieuwe financiering wordt voorgesteld.

Dat zei Tsipras vrijdag in een televisietoespraak, die enkele uren voor de uitzending aangekondigd.

"Het IMF-rapport rechtvaardigt onze keuze om het steunpakket van de schuldeisers te weigeren als die niet gepaard gaat met schuldenverlichting", zei Tsipras.

Volgens de Griekse premier is het referendum zondag niets meer dan kiezen tussen of chantage door de eurolanden die met ultimatums komen die geen oplossing vormen, of voor rust voor de toekomst van Griekenland. 

Griekenland heeft volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een herstructurering van zijn schulden nodig en 50 miljard euro aan nieuwe financiering vanaf oktober dit jaar tot 2018.

Het Fonds merkt ook op dat de schuld van de huidige situatie van Griekenland grotendeels bij de regering ligt. Zo is het land te traag met het verkopen van staatseigendommen. Tot nu toe hebben privatiseringen het land pas 3,2 miljard euro opgeleverd, het IMF voorspelde in 2011 nog een bedrag van 50 miljard euro voor 2015.

Video: Tsipras hekelt chantage eurolanden

Referendum

Zondag kunnen de Grieken hun stem uitbrengen over of zij wel of niet instemmen met het pakket bezuinigingen van de geldschieters (Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds).

De regering in Athene voert campagne voor een 'nee', de overtuiging is dat zij een beter onderhandelingsresultaat kunnen krijgen als het volk zich uitspreekt tegen de huidige plannen.

Europese leiders hebben juist laten weten dat een 'nee' ook een nee tegen Europa is. Zij adviseren de Grieken om 'ja' te stemmen. "Een nee-scenario brengt ons, maar vooral Griekenland, in een buitengewoon lastig parket", zei Eurogroep-voorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem al.

Video: Rutte vindt dat 'nee' situatie ingewikkelder maakt

Poll

Volgens een poll van de Griekse krant Avgi ligt het aantal nee-stemmers praktisch gelijk aan het aantal ja-stemmers. Circa 43 procent van de Grieken zou tegen de voorstellen van de schuldeisers stemmen. Daarnaast zouden 42,5 procent van de stemmers wel pro-Europa adviseren.

Circa één op de elf Grieken weet het nog niet. Eerder meldde persbureau Bloomberg op basis van eigen onderzoek dat de voor- en tegenstanders van meer hervormingen in ruil voor extra steun elkaar vrijwel exact in evenwicht houden.

Tijdlijn Griekenland

© NU.nl/Jerry Vermanen