Er komt geen loonsverlaging voor de werknemers van warenhuisketen V&D, maar daardoor moeten er wel vierhonderd werknemers uit bij het bedrijf. 

Dit meldt het concern vrijdag. V&D zegt dat vakbonden FNV Handel en CNV Dienstenbond akkoord zijn met de plannen. Bij V&D werken in totaal zo'n tienduizend mensen.

De keten verklaart dat het ontslag van de werknemers noodzakelijk is om de loonkosten structureel te verlagen. Naast de ontslagronde is ook afgesproken dat het personeel éénmalig een vakantiedag inlevert. Ook de seniorenregeling wordt versoberd. De bestaande seniorenuren blijven behouden. 

Door het akkoord gaat de rechtszaak die gepland stond voor 8 juli over de eenzijdige loonsverlaging voor V&D-werknemers niet door. 

Overleven

De vakbonden gaan het akkoord ter goedkeuring nog voorleggen aan hun leden. De warenhuisketen gaat het ontslag van de vierhonderd werknemers voorleggen aan de ondernemingsraad.

V&D haalde begin dit jaar de woede van vakbonden en personeel op de hals toen het eenzijdig aankondigde de lonen met 5,8 procent te willen verlagen. Ook vroeg het van de verhuurders van de winkelpanden een lagere huur. De warenhuisketen zou niet kunnen overleven als de kosten niet omlaag gingen. 

Sociaal plan

V&D zegt dat er met de vakbonden is afgesproken geen commentaar te geven omdat de voorstellen nog moeten worden voorgelegd aan de ondernemingsraad en de achterban van de vakbonden.  

Niels Suijker, bestuurder bij FNV Handel, zegt in een reactie tegenover NU.nl dat de vakbonden tevreden zijn met het akkoord. "Dat er ontslagen zouden vallen was meteen wel duidelijk, we zijn tevreden dat er een goed sociaal plan ligt."

Suijker heeft er vertrouwen in dat de vakbonden de resultaten van de onderhandelingen kunnen verdedigen aan de werknemers. De komende maand presenteren de vakorganisaties het voorstel aan het personeel. 

"We hopen dat dit leidt tot herstel bij V&D", voegt hij verder toe. V&D is nog in onderhandeling met de verhuurders van de winkelpanden. De doelstelling was om op 1 juli overeenstemming te hebben, maar V&D zag zich genoodzaakt om de onderhandelperiode met twee maanden te verlengen

Profiel V&D