NEW YORK - Sony heeft zijn bod op de studio's in Hollywood van MGM, Metro-Goldwyn-Mayer, verhoogd tot tegen de 5 miljard dollar. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal gaat het om een laatste poging van het Japanse elektronicaconcern de legendarische film- en televisiestudio's te kopen. Sony werkt samen met een groep investeerders.

In het bod is volgens de krant ook 2 miljard dollar schulden van MGM begrepen. Eerder zou Sony hebben laten weten 11,25 dollar per aandeel ofwel een totale prijs van 4,7 miljard over te hebben voor MGM.

Time Warner

MGM's grootaandeelhouder, de 86-jarige miljardair Kirk Kerkorian, zou de voorkeur geven aan het bod van het Amerikaanse Time Warner. Dit mediaconglomeraat wil 11 dollar per aandeel, ofwel 4,5 miljard dollar, betalen. Volgens mediaberichten vindt Kerkorian dit bod minder gecompliceerd. The Wall Street Journal meldde maandag dat Time Warner heeft gedreigd van de koop af te zien, als MGM zijn aanbod niet binnen twee dagen accepteert.

Kerkorian, die circa driekwart van de aandelen van MGM bezit, heeft enkele jaren geleden al de Hollywood-icoon in de etalage gezet. Toen liepen gesprekken met overnamekandidaten op niets uit.

DVD

De twee particuliere investeringsmaatschappijen die Sony bij de overnamepoging steunen, Providence Equity Partners en Texas Pacific Group, zijn vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden speelfilms op dvd te verkopen. MGM beschikt over 's werelds grootste filmbibliotheek. Sony bezit met Columbia Pictures en TriStar al over eigen filmstudio's.

Brullende leeuw

MGM, bekend van de brullende leeuw bij de introductie van zijn films, beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw met films als Gone with the Wind en de Wizard of Oz. De afgelopen jaren richtte de directie zich vooral op het vermarkten van de eigen bibliotheek. In nieuwe films werd weinig geïnvesteerd, afgezien van de succesvolle James Bond-reeks.