De opmerking van de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, dat er een akkoord in het verschiet ligt tussen Griekenland en de andere eurolanden is ''volstrekt onjuist''. 

Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag na de ministerraad.

''Dat is volstrekt uit zijn duim gezogen. Er zijn geen nieuwe voorstellen naar Athene gegaan'', aldus Dijsselbloem. ''En we zijn niet dichtbij een oplossing'', voegde hij eraan toe. Er wordt pas weer met de Griekse regering gesproken na het referendum van zondag.

Varoufakis zei eerder op de dag tegen het Ierse radiostation RTE Radio dat een oplossing dichtbij was en dat die ongeacht de uitslag van het referendum kan worden bereikt. 

Video: Opmerking Varoufakis volgens Dijsselbloem 'uit zijn duim gezogen'

Rond

''Ik kan je verzekeren dat we deze week heel behoorlijke voorstellen van Europa hebben ontvangen en dat een deal zo goed als rond is'', verklaarde de Griek.

Volgens de minister kunnen de Griekse banken dinsdag weer hun deuren openen. Afgelopen zondag werd besloten de banken te sluiten tot en met aanstaande maandag, de dag na het referendum. Zo moest worden voorkomen dat de banken ten onder zouden gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland.

Stemmen

Het Zuid-Europese land stemt zondag over het hulppakket dat vorige weekend op tafel lag en toen nog niet was afgerond. Premier Alexis Tsipras heeft zijn volk een negatief stemadvies gegeven. Volgens een peiling houden de voor- en tegenstanders elkaar ongeveer in evenwicht.

Dijsselbloem zei donderdag in de Tweede Kamer dat bij een 'nee' het maar zeer de vraag is of Griekenland in de eurozone kan blijven. De Griekse regering heeft ''een route gekozen die buitengewoon riskant'' is, verklaarde Dijsselbloem vrijdag. De toekomst van het land zal ''buitengewoon zwaar'' zijn.

Een akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden ligt in het verschiet en kan ongeacht de uitslag van het referendum van zondag worden bereikt. 

Manipulatief

De Duitse voorzitter van Europese Parlement, Martin Schulz, noemt in een interview met Handelsblatt de Griekse premier Alexis Tsipras manipulatief. Hij zou ook onberekenbaar zijn en demagogische trekjes vertonen. 

Volgens Schulz probeert Tsipras bovendien de verantwoordelijkheid voor het mislukken van de onderhandelingen met de schuldeisers, volledig af te schuiven op de tegenpartij. ''Op dit moment is er eigenlijk geen basis meer voor gesprekken'', meent de Duitser.

Schulz roept de Grieken dan ook op om zondag in een referendum voor verdere hervormingen te stemmen, zodat Griekenland financiële hulp van de eurozone kan blijven ontvangen. ''Daarmee zou het volk de regering de rode kaart tonen'', aldus de sociaaldemocraat.

Geen stemadvies

Dijsselbloem zei vrijdag verder dat hij de Grieken geen stemadvies gaat geven voor het komende referendum. "De Grieken moeten zelf beslissen, het is hun toekomst en hun land. Het is voor de Grieken ongelofelijk belangrijk."

Donderdag zei Dijsselbloem in de Tweede Kamer nog dat Griekenland in een ''buitengewoon lastig parket'' terechtkomt als de Grieken 'nee' zeggen tegen een nieuw herstelplan. Een Grieks 'nee' leidt niet per definitie tot een 'Grexit', zei Dijsselbloem, maar het zal wel ''buitengewoon moeilijk'' worden om het land dan in de eurozone te houden.

Tijdlijn Griekenland

© NU.nl/Jerry Vermanen

Video: Dijsselbloem geeft geen stemadvies aan Grieken

Dossier Griekenland