Griekenland heeft een herstructurering van zijn schulden nodig en 50 miljard euro aan nieuwe financiering vanaf oktober dit jaar tot 2018.

Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), meldt persbureau AP donderdag.

De extra financiering is nodig om het land op adem te laten komen en om de economie te stabiliseren. Griekenland zou dan ook langer de tijd moeten krijgen om zijn schulden terug te betalen. Ook moeten de geldschieters het land een lagere rente bieden.

Het Fonds merkt ook op dat de schuld van de huidige situatie van Griekenland grotendeels bij de regering ligt. Zo is het land te traag met het verkopen van staatseigendommen. Tot nu toe hebben privatiseringen het land pas 3,2 miljard euro opgeleverd, het IMF voorspelde in 2011 nog een bedrag van 50 miljard euro voor 2015.

De internationale geldschieter stelt dat de recente ontwikkelingen rond Griekenland, die uitmondden in een staakt-het-vuren tot de uitkomst van het referendum van aanstaande zondag bekend is, niet zijn meegenomen in de analyse.

Looptijd verdubbelen

Mocht Griekenland uiteindelijk de vereiste hervormingen doorvoeren, dan moeten de overige eurolanden volgens het IMF stappen zetten om de schuldenlast van Griekenland dragelijk te maken. Een van de opties zou dan zijn de looptijd van tal van leningen te verdubbelen.

Aanstaande zondag vindt het referendum plaats waarin de Grieken beslissen of zij akkoord gaan met een steunpakket, in ruil voor bezuinigingen en hervormingen.

De analyse van het IMF zal de Griekse premier Alexis Tsipras goed uitkomen. Hij wil alleen instemmen met strenge nieuwe bezuinigingsmaatregelen als Griekenland schuldenverlichting krijgt.