FNV en LTO in gesprek over oplossing seizoenswerk in flexwet
Dat maakt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) donderdag bekend tijdens een debat over de nieuwe wet.
De regels lijken met name te strikt voor sectoren waar veel met seizoenswerkers wordt gewerkt, zoals de tuinbouw en de recreatiesector.
Werkgevers zouden dan werknemers in dienst moeten nemen terwijl die feitelijk maar een paar maanden per jaar voor een bedrijf actief zijn.
Asscher kondigde op NU.nl al aan dat hij openstaat voor aanpassing van de wet, maar legde de bal daarvoor bij de werkgevers- en werknemersorganisaties. Asscher wilde dat zij zelf een oplossing aandragen, wat nu lijkt te gebeuren.
Volgens hem hebben zij aan hem aangegeven serieus te willen kijken naar een oplossing. Asscher zei dit serieus te nemen en stelde dat zijn deur open staat om het gesprek aan te gaan als de twee partijen een oplossing hebben gevonden.
Averechts
Binnen de Kamer leven nog veel vraagtekens over de nieuwe wet. Critici vrezen dat de wet averechts werkt, omdat werkgevers de risico's en kosten van vaste werknemers zullen vermijden.
Ton Heerts, voorzitter van vakcentrale FNV, vindt het echter te vroeg om te spreken over een weeffout in de nieuwe wet.
"Wij kijken als FNV naar knelpunten, maar het is echt te vroeg om de wet nu al te evalueren en te spreken van een weeffout in de wet", zegt Heerts donderdag tegen NU.nl.
Heerts: "We hebben nog geen alomvattende oplossing. Je kunt afspreken om voor een langere periode een bepaald aantal uren te werken die je opschaalt op de piekmomenten."
Overleg
VVD-Kamerlid Anne Mulder liet donderdagochtend aan NU.nl weten dat de sectorvakbonden wel willen praten over aanpassing van de wet, maar dat dit wordt tegengewerkt door de top van de vakbonden.
"Dat zegt mij niks, en volgens mij maak ik onderdeel uit van de vakbondstop", zegt de FNV-voorzitter daarover. "Er vinden nu gesprekken plaats om tot een goede oplossing te komen, zo te zien heeft Anne Mulder tijd om dit soort verhalen uit zijn duim te zuigen."
Heerts betreurt wel dat er aanzienlijk meer ontslagaanvragen zijn binnengekomen bij kantonrechters op 30 juni, een dag voordat de wet in werking treedt.
"Kennelijk is de boodschap dat er iets verandert goed overgekomen. Dat werk is echter niet weg, dat vind ik belangrijker", aldus Heerts.
Asscher stelde tijdens het debat dat het nog te vroeg is om de effecten van de wet te kunnen beoordelen. Het is volgens hem altijd zo dat er wordt geanticipeerd op een nieuwe wet.
Volgens hem blijft het doel van de wet om de balans tussen vast en flex te verbeteren. De werking van de wet zal over drie jaar worden geëvalueerd.